Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dåligt fungerande regering kan höja räntorna

Från 2015
Uppdaterad 07.11.2015 09:36.
Högar med mynt på ett bord.
Bildtext Ogjorda reformer kan straffa den finländska ekonomin.
Bild: Creative commons/Stocksnap.io

Friktionen inom regeringen kan vara ett hårt slag mot den finländska ekonomin och bland annat innebära dyrare lånekostnader. Hittills har marknadsreaktionerna varit lugna, men på lång sikt kan en dåligt fungerande regering belasta ekonomin, anser analytiker.

Marknadsanalytiker anser att Finland redan har slösat för mycket tid på att genomföra nödvändiga ekonomiska reformer och varnar för att Finlands kreditvärdighet kan sjunka.

Nyhetsbyrån Reuters skrev efter den nattliga uppgörelsen om vårdreformen att hela processen väcker frågor om hur kapabel regeringen är att fatta beslut om svåra reformer i framtiden.

Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich
Bildtext Jan von Gerich, Nordeas chefsanalytiker.

Chefsanalytikern Jan von Gerich på Nordea säger att Finlands ekonomi är i ett kritiskt läge och hotet är att de förändringar som måste göras flyttas längre in i framtiden.

- Man borde ha gjort förändringarna redan tidigare.

"Konsensuspolitiken rubbad"

Även Nordeas chefsekonom Aki Kangasharju säger att marknaden konstant följer med regeringens agerande och att situationen på längre sikt kan påverka ekonomin.

Aki Kangasharju, Chefekonom på Nordea.
Bildtext Aki Kangasharju, chefekonom på Nordea.

- Den här situationen kommer garanterat att påverka då kreditvärderingsinstituten nästa gång kommer till Finland.

Om landets konkurrenskraft inte blir bättre innebär det även enligt Kangasharju att Finlands kreditvärdighet kommer att sjunka.

Enligt Kangasharju utgör friktionen inom regeringen och oro på arbetsmarknaden tillsammans ett hårt slag mot den finländska konsensuspolitiken.

Diskussion om artikeln