Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby tvingas välja samarbete norrut eller söderut

Uppdaterad 07.11.2015 14:47.
Fasaden av ingången till Mellersta österbottens centralsjukhus.
Bildtext Arkivbild. Centralsjukhuset i Karleby.

Mellersta Österbotten är troligen ett av de landskap som måste söka sig en samarbetspart för social- och hälsovården. Det tror styrelseordförande Veikko Laitila (C) i Karleby.

Han gissar att Karleby får behålla sitt centralsjukhus, men kanske inte alla specialiteter.

- Det blir antagligen samarbete norrut eller söderut.

Karleby är ett av de 18 självstyrande områdena i landet. Men då vårdområdena bara blir 15 räknar Laitila med att befolkningsunderlaget i Mellersta Österbotten inte räcker för att helt på egen hand ordna social- och hälsovården.

Är centralsjukhuset i fara?

- Det tror jag inte. Vi har avstånden på vår sida. Det är så långt till övriga sjukhus att centralsjukhuset nog finns kvar.

Pengaflödet styr samarbetet

Laitila tror att Mellersta Österbotten i viss mån får besluta om servicen i det egna landskapet. Landskapet får ha egna val och eget fullmäktige.

- Då ska de också få besluta om vården. Men staten kommer kanske att styra besluten genom pengar. Att de ger en gemensam pott till två eller tre områden, säger Laitila.

Det kan innebära att till exempel specialsjukvården delas upp mellan sjukhusen, gissar Laitila.

Vasa eller Uleåborg?

Laitila är inte speciellt ivrig på att börja diskutera vartåt Karleby och landskapet ska orientera sig i det här skedet.

- Vi koncentrerar oss på att få den egna ekonomin och utbudet i skick. Vi håller dörrarna till norr och syd öppna. År 2017 börjar det gemensamma, och vi ska försöka maximera vårt inflytande.

Är du nöjd med den här lösningen?

- Tja, 50-60 som Matti Nykänen sa. Mellersta Österbotten och centralsjukhuset blir kvar på kartan. Vi har lärt oss samarbeta söderut och norrut och det fortsätter. Jag är inte helt nöjd, men kan leva med det här.