Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ananasjuicens bittra eftersmak

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bangkok
Bildtext Bangkok är en farlig stad för aktivister

Barnarbetskraft. Fabriksdirektören som konfiskerar gästarbetarnas pass. Obetalda löner och ersättningar.

När det kom fram att Pirkkas, Eldorados och Rainbows ananasjuice tillverkades i Thailand under omänskliga arbetsförhållanden blev det stor uppståndelse i Finland. K- och S-kedjorna skickade omedelbart sina inspektörer på plats. Det handlade om allvarliga missförhållanden; bland annat barnarbetskraft. Men på den thailändska fabriken ångrade man ingenting. Till slut bröt de finländska juiceförsäljarna alla kontakter med det thailändska företaget som i sin tur angrep Andy Hall, mannen som avslöjade missförhållandena. Nu hotas Andy Hall av sju års fängelse.

Bangkok – en smutsig, stökig stad med nästan nio miljoner invånare. Thailand är en militärdiktatur och vi ser soldater överallt. Vi kör söderut på väg till en intervju med en person som är rädd för sitt liv och som är på flykt. Vår thailändska fixare har skaffat fram kontakten och verkar veta vart vi är på väg. Till slut kommer vi till en förort där de flesta är burmesiska invandrare.

Burmesiska invandrare i Thailand
Bildtext Burmesiska invandrare i Bangkok

Några burmesiska pojkar fördriver tiden med att sparka boll men när fotografen Antti Lempiäinen och jag börjar rigga upp kameran för att göra en intervju tar de en paus i spelet och börjar iaktta oss.

Aung Kyi
Bildtext Aung Kyi vittnade i rättegången mot Natural Fruit och måste fly

Aung Kyi är en före detta anställd vid Natural Fruit, fabriken som prickades för allvarliga olägenheter i arbetsförhållandena. Efter att Aung Kyi ställde upp som vittne vid rättegången mot Natural Fruit hotades han och måste fly. Aung Kyi ställer ändå upp på en intervju trots att han kan få ännu mer problem på nacken än vad han redan har.

Jag frågar honom om han såg barn som arbetade på fabriken som tillverkade ananasjuice för den finländska marknaden.

-Javisst, svarar han. Det var barn från min by.

Gästabetarna från Myanmar eller Burma som det hette tidigare hör till de mest utsatta grupperna i Thailand . De är cirka tre miljoner av vilka nästan en miljon är papperslösa. De utnyttjas hänsynslöst bland annat inom fiskerinäringen. Långa arbetspass i kombination med uteblivna ersättningar är deras vardag.

-Det är livsfarligt att bråka med ”fel” människor i Thailand. Många aktivister har dödats eller bara försvunnit, berättar Andy Hall.

År 2013 avslöjade Andy Hall hur det gick till på Natural Fruits ananasfabrik i Thailand i en rapport som kom att få ödesdigra följder för både honom själv och alla inblandade.

Andy Hall
Bildtext Andy Hall hotas av sju års fängelse i Thailand

-Fabriksledningen konfiskerade de burmesiska invandrarnas pass och hindrade dem från att lämna fabriken, berättar Andy Hall.

Andy Hall skrev rapporten på uppdrag av den finländska medborgarorganisationen Finnwatch. Finnwatch ville undersöka i hurudana arbetsförhållanden den ananasjuice tillverkas som såldes i Finland under varumärken som Pirkka, Eldorado och Rainbow.

När rapporten publicerades tog S- och K-kedjan den på allvar. Men istället för att rätta till missförhållandena angrep Natural Fruit Andy Hall, mannen som skrev rapporten. Bolaget väckte flera åtal mot Andy Hall och domstolsprocessen är i full gång. Förlorar Andy Hall, blir det fängelsestraff. Maximistraffet han kan få är sju år.

Andy Hall, är av brittiskt ursprung, och han kunde lämna Thailand när som helst. Det tänker han inte göra.

-Jag stannar här och kämpar för min sak, säger han.

Andy Hall har blivit något av en folkhjälte bland de burmesiska invandrarna i Thailand
Bildtext De burmesiska gästarbetarna hyllar Andy Hall

Andy Hall har blivit något av en folkhjälte bland de burmesiska invandrarna. Han har uppmanat dem att organisera sig och var med om att grunda organisationen Migrant Worker Rights Network som informerar invandrarna om deras rättigheter.

-Jag ser att mitt arbete har betydelse, säger Andy Hall. Det gör att jag orkar kämpa vidare.
Rättegången mot Andy Hall fortsätter i januari. Enligt åtalet gjorde han sig skyldig bland annat till ärekränkning då han avslöjade missförhållandena i fabriken.

Här ett reportage från Thailand med bland andra Andy Hall.