Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gravljusen hör inte hemma på soptippen - fler kyrkogårdar får återvinningskärl

Från 2015
Gravljus
Bildtext Metalldelar ska sorteras separat.
Bild: YLE/Frad Wilén

Under vintermånaderna fylls kyrkogårdarnas soptunnor med gravljusavfall som kan återvinnas. Nu ska insamlingen av gravljus i plast få en fortsättning och utvidgas.

Resultaten från insamlingen av gravljus i plast förra vintern fungerade så pass bra att Sydvästra Finlands avfallsservice i vinter erbjuder alla församlingar på verksamhetsområdet från Virmo till Salo möjlighet att delta. Den effektiverade insamlingen äger rum från november till januari.

- Alla traditionella gravljus i plast duger för insamling. Men eventuella metalldelar, som till exempel lykthattar, måste lösgöras och sorteras separat, berättar miljöexpert Toni Tikkanen från Sydvästra Finlands avfallsservice.

Plastskalen från gravljusen levereras till Ekokems plastinsamling som råvara för nya plastprodukter. Därför är det viktigt att inga LED-ljus eller andra lyktor med batterier eller elektronik läggs i insamlingskärlen.

Största delen av avfallet gravljus

I insamlingen deltar redan Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, församlingarna i Reso, Lundo, Nousis och Rusko samt Nådendals kyrkliga samfällighet. Nådendals kyrkliga samfällighet har insamlingskärl på kyrkornas begravningsplatser i Nådendal och Rimito, samt vid Hakapelto kapell.

Kring 80 procent av allt avfall består av gravljusavfall under högsäsongen i november till januari. Enligt Merttu-Mari Huoponen från Nådendals kyrkliga samfällighet är det just miljöaspekten som är den viktigaste orsaken bakom beslutet att delta i insamlingen.

- Vi fick vårt miljödiplom för ett år sedan och vi strävar till att jobba i enlighet med det också då det gäller verksamheten på gravgårdarna, berättar Huoponen.

Tikkanen utvidgar gärna insamlingen ytterligare.

- Församlingar i Åbo och Saloregionen som är intresserade av insamlingen kan ännu kontakta mig, säger Tikkanen.