Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lättnad över att krisen är över - men oro över vårdreformen

Uppdaterad 07.11.2015 20:33.

Regeringskrisen är nu avblåst och regeringsarbetet torde fortsätta som tidigare. I och med nattens beslut har det satts punkt för tjafset med hur många social- och hälsovårdsområden det ska finnas.

De personer på Tölö torg i Helsingfors, som kommenterar överenskommelsen, tycker att det är dåligt med en regeringskris i en situation där Finland har det svårt ekonomiskt.

"Inte skulle någon annan klara av det desto bättre"

- Jag vill ha förtroende för regeringen och jag vill tro att de kan klara av det. För jag tror att om det ändras, om det blir nyval, så klarar ingen annan regering av det desto bättre. Den här sittande regeringen har ju satt in sig i frågorna, så de får fortsätta tycker jag, säger Yvonne Nykopp.

Timo Karvinen tycker att statsminister Juha Sipilä med sitt agerande de senaste dagarna har visat vem som är chef i regeringen.

- Jag tror bara att det är Sipiläs sätt att lösa saker, han är affärsman, direktör, och han behärskar inte det politiska mingel mangel som man är van vid.

"Två partier som ville visa sin makt"

- Där var två partier som ville visa sin makt och det är mycket sällsynt i dagens läge och jag tror det är en engångsföreteelse. Vi ska hoppas det i alla fall, säger Rolf Svanljung.

Han tycker det blev lite för mycket såsande men är nöjd över att regeringen till slut nådde en överenskommelse.

Svårt att förstå vårdreformen

Men själva vårdreformen har de flesta svårt att förstå. Timo Karvinen säger att han inte insett vilken betydelse antalet vårdområden sedan sist och slutligen har. Maija von Fieandt är inne på samma linje.

- Jag tror inte det kommer att hjälpa Finland. Jag tror det blir dyrare igen och att det kommer att föra med sig mycket konstigheter, funderar Maija von Fieandt.

Ann-Christine Halmén-Kronlund blir lättad när hon får höra att regeringen har kommit överens om vårdreformen i natt och att regeringskrisen är avblåst.

- Jag hoppas, jag vill tro på det. Jag vill nu verkligen se att de kommer vidare och att de får det här att fungera. Det är nödvändigt och jag hoppas att man lyckas spara som prioriteten är. Jag tycker det är bra att de lyckats komma överens och att regeringen inte behöver upplösas, säger Ann-Christine Halmén-Kronlund.

Karita Lehikoinen