Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk polis granskar samband mellan flyktingbränder

Från 2015
Bild från det nedbrunna asylboendet i Munkeldal den 20 oktober 2015.

Svensk polis arbetar intensivt med att försöka hitta samband mellan den senaste tidens bränder vid flyktingförläggningar, skriver tidningen Sydsvenskan.

En expertgrupp som består av kriminaltekniker, specialister på gärningsmannaprofiler och personal från underrättelseenheten undersöker sedan en dryg vecka tillbaka 25 bränder som har inträffat vid svenska asylboenden.

Än så länge har vi inte hittat någon röd tråd.

― Ola Stoltz

Majoriteten av eldsvådorna har börjat på utsidan av byggnaderna. Det tyder på att de är anlagda mordbränder.

Experterna försöker hitta något mönster i bränderna men arbetet går trögt.

– Vi jämför modus operandi, hur bränderna anlagts, men än så länge har vi inte hittat någon röd tråd, säger Ola Stoltz som är sektionschef på polisens nationella operativa avdelning NOA till Sydsvenskan.

Förebyggande åtgärder hjälper?

Vågen av bränder vid svenska flyktingförläggningar började i somras. Under några veckor i september och oktober eskalerade antalet bränder och i några fall kunde det ha gått riktigt dåligt.

Nu har situationen lugnat sig något. Inom polisen tror man att det beror på att de förebyggande åtgärder som har vidtagits har avskräckt potentiella gärningsmän.

I slutet av oktober satte polisen in fem polishelikoptrar med värmesökande kameror som flyger kors och tvärs över Sverige.

Samtidigt har Migrationsverket skärpt bevakningen av asylboenden och hemligstämplat adresser.