Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Honga: 1 000 arbetstillfällen försvinner

Uppdaterad 09.11.2015 09:28.
Göran Honga
Bildtext Göran Honga.

Tolv fullskaliga joursjukhus i framtiden innebär en rejäl nedgradering av Vasa centralsjukhus. Det betyder också att alla mer krävande operationer och förlossningarna flyttar till centralsjukhuset i Seinäjoki.

Direktören för Vasa sjukvårdsdistrikt Göran Honga säger att planerna på att skära antalet joursjukhus funnits länge och den nedgradering som det innebär har varit en stor rädsla.

- I våra värsta beräkningar räknar vi med att ungefär hälften av sjukhusets volym skulle försvinna. Det betyder alla krävande operationer, förlossningar och en del av det övriga. Det som skulle bli kvar är inre medicin, geriatrin och eventuellt cancervården.

1 000 arbetstillfällen bort

Nedgraderingen innebär att ungefär hälften av omsättningen, det vill säga 100-120 miljoner euro försvinner. I och med det här också ungefär 1 000 arbetstillfällen.

- Kraven på ett jourande sjukhus är sådana att man antingen har det eller så har man det inte. Och har man det inte så kan man inte upprätthålla mycket av den akuta verksamheten, säger Honga.

Förlossningarna och de mer krävande operationerna i Österbotten sköts då i framtiden på centralsjukhuset i Seinäjoki.

Byggplanerna på is

Flera av sjukhusbyggnaderna vid Vasa centralsjukhus är i dåligt skick och för tillfället pågår renoveringar. Planer finns också på helt nya byggnader på sjukhusområdet. I det här läget sätts det mesta på is.

- Byggplanerna läggs på is. Verkställs besluten i den form de har aviserats behövs byggnaderna inte heller på sikt. Då körs systemet ner och då klarar man sig med hälften av antalet bäddplatser som man annars skulle ha behövt eftersom öppen vården hela tiden blir större.