Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Är de fula visorna roligast på scen?

Från 2015
Uppdaterad 09.11.2015 19:47.
Brita Björs, The Erotica Project
Bildtext Brita Björs sjunger sånger ur Fula Visboken

Snuskviseambassadören Brita Björs från Sverige sjunger sånger från Fula Visboken och hon river applåder för de gamla fräcka folkvisorna. Men vad är allra roligast på en visscen? Skrattar vi åt könsord bara för att en vissångare vågar sjunga dem högt? Eller blir det bättre med kluriga omskrivningar?

Brita Björs föreställning med visor ur Fula Visboken heter The Erotica Project. Tillsammans med Carl-Erik Carlsson åker hon runt med de gamla folkvisorna och vid dethär laget har både skolungdomar och äldre fått uppleva de erotiska sångerna.

Brita Björs var också gästartist under föreställningen De Vågade Visorna på Svenska teatern i Helsingfors i början av november.

Paret spelar karaktärerna Brita och Carl-Erik, ett frireligiöst gift par som funnit kärlekens budskap i den svenska folkmusiken, närmare bestämt de traditionella snuskvisorna.

Och publiken skrattar.

Sjuka i huvudet?

- Allra först brukar publiken vara ganska tyst. De funderar nog på hur sjuka i huvudet vi egentligen är, säger Brita Björs.

- Men så småningom kan de flesta slappna av och skratta åt sångerna som skrevs för länge sen.


Kluriga omskrivningar

Så vad är roligast på en visscen? Är det snuskiga visor eller blir det ännu roligare med kluriga omskrivningar?

Ola Aurell, vissångare som gjort sig känd för sina skruvade visor, föredrar att lämna könsorden utanför när han skriver sånger.

- Könsord har ofta effekten av att dra all uppmärksamhet till sig och kan stå i vägen för det roliga budskapet. säger han i programmet Dokumenterat i Radio Vega.

Dokumenterat: Att gräva i det fula - ett program om Ola Aurell

Programmet är inte längre tillgängligt

Ola Aurells duett med kvinnliga vissångerskan Sanna Carlstedt Om du fattar vad jag menar brukar få publiken med på noterna.

Ibland blir låten också lite för rolig för Ola och Sanna själva.


Brita Björs, Ola Aurell och flera andra roliga vissångare i Vega Visor!
Måndag 9.11 kl. 21.05 och söndag 15.11 kl. 8.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan