Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lasso testar skägg för kvinnor

Från 2015
Uppdaterad 27.01.2016 14:05.
Anne Hietanen med skägg i Lasso
Bild: Lasso

Har du hört om Vilgefortis? Inte jag heller. Enligt legenden var Vilgefortis en kvinna som i gåva av Gud fick ett skägg som gjorde att hennes friare inte vill ha henne. Detta var en stor lättnad för Vilgefortis.

Inom queersammanhang känner alla till den här legenden, men när jag frågar runt på kulturredaktionen får jag främst frågetecken tillbaka.

Många kvinnor har skägg
Vi är kanske inte riktigt redo för skäggiga kvinnor. Åtminstone jag är inte helt redo, ändå lär 4% av världens kvinnor ha skägg, eller skulle ha det ifall det inte rakades bort snabbt som attan.

Konstnären Heidi Lunabba ordnar skäggverkstäder sedan flera år tillbaka. En dag fick jag testa på hur det känns att ha skägg. Processen tog nästan en timme och sedan hade jag ett mycket snyggt, stort skägg som faktiskt passade mig och min ansiktsform.

Lincoln ler inte
För mig var det en chock att se mig med skägg.

Jag såg ju ut som Abraham Lincoln, eller kanske Jesus om man vill vara snäll. Det första som slog mig var att jag plötsligt inte kände mig tvungen att le. Min mun var ju täckt av hårstrån.

Jag brukar le mot alla jag möter. Inte för att jag alltid är på så gott humör, men jag brukar tänka att jag kanske är den enda personen någon ser just den dagen och då vill jag att hen skall mötas av ett leende.

Men vilken glädje att plötsligt inte behöva le. För sanningen är den att jag ler även av andra orsaker än det altruistiska jag nämnde ovan. Jag ler för att ställa mig in, för att lätta upp stämningen och för att bli omtyckt. Jag ler fastän jag inte alltid vill.

Får det lov att vara skägg?
Med skägg känner jag plötsligt av hur det skulle vara att vara i världen utan att alltid behöva spela den omständiga teaterpjäsen ”att vara kvinna”. Med skägg får jag plötsligt lust att puta med magen också. Jag testar att gå lite extra bredbent.

Som flicka, kvinna och tant har jag förstås snappat upp signaler om hur jag skall vara. Ett litet tillfälligt skägg får mig att väldigt tydligt inse dessa saker, fastän jag alltid trott att jag på något sätt ändå lyckats stå ovanför många könsnormer.

Heidi Lunabbas tanke bakom skäggverkstaden är just att få oss att åtminstone någon gång reflektera över de heteronormativa könsnormerna. Så kvinnor, hur skulle det vara med ett litet skägg?

Heidi Lunabba gör skägg åt Anne Hietanen
Bildtext Heidi Lunabba gör ett skägg åt Anne Hietanen
Bild: YLE

Mer om ämnet på Yle Arenan