Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Telimaa: Centralsjukhuset i Karleby fortsätter som nu

Från 2015
Uppdaterad 09.11.2015 11:15.
Fasaden av ingången till Mellersta österbottens centralsjukhus.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Enligt uppgifter till Yle skulle inte heller Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby få fortsätta som fulljour sjukhus.

Karleby centralsjukhus ledande överläkare Sakari Telimaa slår ifrån sig uppgifterna. Han tror att förlossningarna och de stora operationerna kommer att skötas i Karleby också i framtiden.

Chefsläkare Sakari Telimaa MÖCS
Bildtext Sakari Telimaa
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Regeringen planerar att det i bara ska finnas 12 sjukhus med fullskalig jourverksamhet, mot dagens 19. Enligt planerna skulle alltså sju dejourerande sjukhus sparas bort.

Enligt planerna är Seinäjoki centralsjukhus det närmaste dejourerande sjukhuset också för Karlebyborna.

"Samjouren blir nog kvar"

Telimaa är säker på att Karlebyborna inte heller i framtiden kommer att behöva köra till Seinäjoki på veckoslutet för att få se en läkare.

- Säkert inte. Samjouren blir nog kvar. Den planerade jouren ska tydligen betjäna ett väldigt stort område och det är en avtalsfråga mellan regionerna. Centralsjukhuset i Karelby kommer att ha samma tjänster om fem år som vi har nu, säger Telimaa.

Telimaa påminner om att centralsjukhuset har ett tätt samarbete med universitetssjukhuset i Uleåborg och Mellersta Österbotten hör till Uleåborgs universitetssjukhus specialupptagningsområde.

- Till exempel förs de allvarligaste traumapatienterna till Uleåborg, säger Telimaa.