Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Neil Young, 70 år

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Neil Young
Bildtext Neil Young.

Neil Young fyllde 70 den 12 november. Grattis säger vi åt denna ganska osannolika rockstjärna. För det är ju vad han är, ännu vid 70 års ålder. Till skillnad från majoriteten av sina jämnåriga kolleger är han ingen nostalgiker som turnerar runt på allt mindre scener framförande trötta versioner av sina gamla hits från en svunnen storhetstid.

Själv var jag ganska sent ute med att förstå mig på Neil Young. Visserligen hade jag varit medveten om vem han var sedan det tidiga 70-talet och några av hans låtar som jag hade hört på radion var bekanta.

Men när jag något tag i början av 80-talet sålde en motorcykel och fick Neil Young-albumet "Live Rust" som delbetalning insåg jag vad jag hade missat under det föregående decenniet.

Det finns ju många olika Neil Young. Trubaduren med sin akustiska gitarr och rösten som inte riktigt passar ihop med hans utseende. Elgitarristen vars spelande bygger på kraft och volym och för vem en utdragen ton kan betyda mera än någon fingerfärdig gitarristhjältes hela repertoar av mixolydiska och joniska skalor. Den oberäkneliga och ibland aningen besvärliga musikaliska samarbetspartnern.

För att inte tala om alla hans icke-musikaliska alter egon. Han har bl.a regisserat filmer under pseudonymen Bernard Shakey. Vid sidan om är han också en slags Oppfinnar-Jocke som bl.a. sysslar med leksakståg, elbilar och jakten på ett bättre digital musik-format.
Han är också intresserad av miljön samtidigt som han samlar på amerikanska 50-talsbilar.

Var kommer den här litet besynnerliga figuren egentligen från?

Barndomen

Neil Percival Young föddes den 12 november år 1945 i Toronto i Kanada. Han far, Scott Young var journalist och författare. Familjen flyttade till småstaden Omeeme efter att Neil föddes.

Neil Young smittades år 1951 av polio i likhet med den kommande vännen och kollegan Joni Mitchell. Detta och andra hälsoproblem tog kål på drömmen om att bli ishockeymålvakt. I stället lekte den unga Neil inomhus med sin tågbana och gick mest ut då han skulle mata de kycklingar han uppfödde. Förutom tågbanan var också familjens radio föremål för hans intresse.

Scott Young och Neils mor Edna "Rassy" Young separerade under slutet av 50-talet. Neils äldre bror Bob stannade hos fadern medan Neil och hans mor flyttade till Winnipeg.

I något skede hade Neil skaffat sig en ukulele och snart var det dags för...

Musik som karriär

The Squires

The Squires grundades år 1963 och var Neil Youngs första egentliga grupp. De spelade till en början instrumentalmusik inspirerade av brittiska The Shadows. Deras enda singel "The Sultan" väckte en viss uppmärksamhet och ledde till att gruppen spelade ganska mycket live. "The Sultan" pressades i 300 exemplar och i dag finns det troligtvis ett tiotal kvar vilket gör den till en megararitet och ett hett eftertraktat samlarobjekt.

Efter att The Squires splittrades år 1965 var Neil Young verksam inom Winnipegs folk-scen där han uppträdde som solo-artist. Besynnerligt nog lyckades Neil Young under den här ganska korta perioden bli bekant med så gott som alla de kanadensiska artister som senare blev berömda. Joni Mitchell, John Kay och Randy Bachman hörde alla till hans nya bekantskapskrets.

År 1966 var det dags för en ganska konstig episod...

The Mynah Birds

The Mynah Birds fick sin början då en ung amerikan, James Johnson, flydde till Kanada för att undvika tjänstgöring i den amerikanska flottan. När han kom till Toronto hamnade han genast i slagsmål på gatan. Två kanadensare räddade honom och förde honom i säkerhet till en närliggande bar. Kanadensarna var Levon Helm och Garth Hudson, musiker som senare grundade The Band. I baren uppträdde en grupp där bl.a. de kommande Steppenwolf-medlemmarna Goldy McJohn och Nick St. Nicholas spelade.

Den 16 år gamla Johnson hoppade upp på scenen och imponerade så till den grad på gruppen att han blev deras sångare. Ett par år senare fick The Mynah Byrds som gruppen nu kallade sig kontrakt med Motown Records i USA. James Johnson som hade kallat sig Ricky Matthews bytte namn till Rick James.

När The Mynah Birds behövde en ny gitarrist tog basisten Bruce Palmer kontakt med en lokal folkmusiker som han hade blivit bekant med. Neil Young fann sig mitt i allt i en situation där han var i studion bandande ett album för Motown. Det gick snabbt åt pipan. The Mynah Birds manager stal pengarna som skivbolaget hade betalat åt gruppen. De gav sparken åt honom och för att hämnas tog han kontakt med myndigheterna och upplyste dem om att sångaren Rick James var desertören James Johnson.

Johnson a.k.a. Rick James hamnade i fängelse och The Mynah Birds saga var all.

Och jo, han var just den Rick James som senare blev berömd...

Neil Young åkte tillsammans med basisten Bruce Palmer söderut över gränsen för att hitta Stephen Stills som han hade blivit bekant med då han ännu spelade med The Squires...

Buffalo Springfield

På den här tiden brukade Neil Young färdas omkring i en gammal likbil (en Pontiac från år 1953). Efter att ha irrat omkring i Los Angeles ien vecka utan att få tag på Stephen Stills bestämde sig Young och Palmer för att åka till San Francisco. Som tur är fastnade de i rusningstrafiken på Sunset Boulevard. I den motsatta filen satt Stills tillsammans med musikern Richie Furay och skivproducenten Barry Friedman. När bilarna möttes kände Stills igen Neil Youngs likbil och efter en hel del viftande och olagliga u-svängar sammanstrålade musikerna äntligen.

När trummisen Dewey Martin som bl.a. hade spelat med The Standells och Patsy Cline sällade sig till skaran föddes Buffalo Springfield.

Deras karriär blev ganska kort. Problemen var bl.a deras managers och faktumet att både Neil Young och Bruce Palmer vistades olagligt i USA. När Palmer anhölls för innehav av marihuana utvisades han tillbaka till Kanada. Han lyckades smyga sig tillbaka över gränsen efter en tid men efter en tid hände samma sak på nytt. I videon du ser här ovan sitter en Buffalo-Springfield-roudare med ryggen mot kameran och låtsas spela bas i stället för Palmer.

Att ha två så starka och envisa personer som Neil Young och Stephen Stills i samma grupp var inte lätt. Det skulle också visa sig vara ett problem i nästa grupp...

Crosby, Stills, Nash & Young

Här börjar det bli litet spretigt. Efter Buffalo Springfield gav Neil Young ut sitt första solo-album, medan Stephen Stills grundade en grupp tillsammans med David Crosby (ex-Byrds) och Graham Nash (ex-The Hollies). Efter att Crosby, Stills & Nash gav ut sitt första album insåg de att de behövde flera musiker för att kunna turnera. Skivbolagschefen Ahmet Ertegün föreslog Neil Young. CSN gick med på förslaget och blev CSN&Y.

Om de personliga relationerna hade varit besvärliga i Buffalo Springfield så var det inget jämfört med CSN&Y. David Crosby var minst lika självsäker och besvärlig som Stills och Young. Ett försök med Bruce Palmer som basist visade sig var hopplöst och i stället hittade gruppen en ung och okänd förmåga, Greg Reeves. Ingen visste egentligen hur gammal han var, enligt vissa källor bara 15. Hans förfalskade ID-papper hade tillhandahållits av personen som rekommenderade honom, ingen mindre än Neil Youngs gamla kompis Rick James.

CSN&Y var mycket framgångsrika unde de korta perioder då de klarade av att jobba tillsammans, men deras gräl och oförmåga att komma överens blev legendariska.

Vid sidan om hade Neil Young en annan grupp bestående av tre musiker från The Rockets (f.d. Danny & The Memories). Danny Whitten (efter sin död ersatt av Frank "Poncho" Sampedro), Billy Talbot och Ralph Molina är under namnet Crazy Horse en av de viktigaste stöttepelarna i Neil Youngs musikaliska karriär.

CSN&Y splittrades, återförenades, splittrades igen och dök alltid emellanåt upp i skiftande konstellationer.

Från och med nu stod Neil Young mera eller mindre på egna fötter.

År 1972 gjorde han en av sina mest framgångsrika skivor, Harvest:

Solo och samarbeten

Harvest sålde så mycket att det skrämde Neil Young. Han hade kunnat fortsätta på samma linje men han valde att göra tvärtom. Ibland gav han ut skivor med Crazy Horse, ibland med andra. Huvudsaken var att inte upprepa sig och fastna i samma spår.

Neil Youngs karriär tog en ny sväng år 1979. I och med albumet Rust Never Sleeps hittade han en helt ny publik.

I Dan Eskil Janssons förträffliga artikel som publicerades för en vecka sedan kan du läsa om hur det gick till.

Ett par ganska besynnerligare avstickare

Under årens lopp har Neil Young spelat med massor av grupper och olika slags musik, ofta till förtret för den som vill att han skall vara mera förutsägbar.

Trans (1982) överraskade Neil Youngs nya skivbolagschef på Geffen Records. De Kraftwerk-liknande syntsoundena var inte det man väntade sig av Neil Young. Albumet influerades av experiment som Neil Young gjorde med elektronisk kommunikation vilket hade att göra med hans son Ben som led av cerebral pares och inte kunde tala.

Skivbolaget var inte nöjda och bad Neil göra ett rockigare album.

Everybody's Rockin' (1983) var Neils svar.

Året därpå drog skivbolaget honom inför rätta och anklagade honom för att inte låta som Neil Young!

Neil gör vad han vill

Det är viktigt för Neil Young att följa inspirationen och göra sån musik som känns bra. Han ändrar sig ganska ofta vilket ju kan vara besvärligt för hans musikaliska samarbetspartners. Han har spelat med diverse typer under de senaste decennierna. När man går på en Neil Young-konsert kan man aldrig vara helt säker på vad som står på menyn. Men bra låter det nästan alltid (i synnerhet om Crazy Horse är med).

Många andra järn i elden

Neil Youngs musikkarriär är redan i sig imponerande. Han har gjort och har varit med på över 70 album och har ännu ett personligt arkiv fyllt med material som väntar på att publiceras.

Men det är inte allt. Gubben har ju energi som ett litet kraftverk. Musiken är bara en del av det han sysslar med.

Film

Under pseudonymen Bernard Shakey är Neil Young filmproducent och regissör. Hans bolag Shakey Pictures har producerat ett antal filmer.

Pono

Ljudkvalitet är ju viktigt för en musiker. I stället för att knarra om hur det var bättre förr har Neil Young varit med om att utveckla digitala filer och musikspelare.

Tåg

En vanlig mänska skulle kanske le litet nostalgiskt då han får syn på modelltåg i leksaksaffären. Inte Neil Young. Han köpte tåget, sedan köpte han aktier i företaget som tillverkade det och räddade dem från konkurs och till slut utvecklade han ett system med verklighetstrogna ljud för tågbanan.

Bilar

Bilar har betytt mycket för Neil Young ända sedan ungdomen. Om man läser hans självbiografi får man veta vilka bilar som hör ihop med vilka turnéer och skivor. Neil Young är ju en utpräglad samlartyp och har en förkärlek för stora amerikanska dollargrin från 50-talet.

Men han vill ändå inte bara sitta i sina vrålåk och prutta ut avgaser och koldioxid. Ett av de projekt som står hans hjärta närmast är el/hybridbilen Lincvolt som är en Lincoln Continental från 1959 med modern teknologi under motorhuven. Läs mera här.

Miljö

Neil Young bryr sig om miljön. Han var bl.a. med om att grunda Farm Aid som stöder jordbrukare. Han har också profilerat sig som motståndare till oljebolagens framfart i Kanada och till den stora agribusinessens sätt att förtrycka jordbrukarna med genetiskt modifierade livsmedel och liknande.

70 år

Neil Young har alltså fyllt 70 år. Själv undrar jag varifrån gubben får all sin energi och förmåga att bli entusiastisk över diverse nya saker.

Grattis säger jag och undrar över hur mycket Neil Young hade fått till stånd under den tid det tog mig att skriva denna artikel.

Fokus på Neil Young torsdag 19.11.2015 kl. 18.03 i Radio Vega och på Arenan. Programmet sänds också i repris onsdag 25.11.2015 kl. 13.03

Mer om ämnet på Yle Arenan