Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Cris af Enehielm: Skärp er, teaterkritiker!

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 10:11.
Cris af Enehielm är en av dem som väljer vem som får komma in på Teaterhögskolan i Helsingfors. - Jag älskar alla som söker och vill inte säga nej åt någon!
Bildtext Cris af Enehielm efterlyser högre nivå på teaterkritiken.
Bild: Yle / Alexandra Häggman

Konstnären Cris af Enehielm har tröttnat på den negativa kritik som många teaterkritiker sysslar med. Enligt henne verkar det som att teaterkritiker inte drivs av kärlek till teatern, utan av förakt och av maktbehov.

Den här utvecklingen är olycklig eftersom negativa recensioner leder till sämre publiksiffror. Nu skriver hon ett öppet brev till kritikerkåren.

Det här är vad hon efterlyser hos dem som skiver teaterkritik:

En kritiker måste drivas av intresse och kärlek

En teaterkritiker borde i första hand drivas av ett genuint intresse och kärlek för teatern.

Slocknar lågan, vilket är lätt hänt, eftersom man måste se för mycket och därmed kan bli mätt, borde man ta en paus eller leta efter något annat att göra."

En svenskspråkig teaterkritiker har väldigt mycket makt

En teaterkritiker inom den svenskspråkiga teatern bör förstå att den har väldigt mycket makt eftersom det finns så få forum för kritik.

Ifall kritikern är till för teatern bör kritikern förstå att både teatrarna och teaterarbetarna är väldigt beroende av kritiken då det påverkar lusten att se föreställningarna.

En teaterarbetare är beroende av synlighet

I synnerhet de små teatrarna och de udda föreställningarna är beroende av recensioner.

De som jobbar med teater är också väldigt beroende av den synlighet de får eller inte får då de söker jobb och stipendier. En kritik uppfattas som något slags bedömning och uttalande om vad man åstadkommit.

Kritikern måste förstå avsikten med en pjäs - och undvika "allmänt tyckande"

En teaterkritiker borde drivas av en önskan om att teater skall finnas och att det ska finnas en publik för teatern.

Detta innebär inte att man gullar med konstverken och deras skapare, men en seriös kritiker borde sträva efter att studera och förstå skådespelets idé, utgångspunkter och möjliga avsikter. Kritikern borde också förstå vilka traditioner och idéer konstverket bollar med och hur väl detta lyckats.

Kritikern borde så långt som möjligt undvika ett allmänt tyckande som baserar sig på kritikerns egen ideologiska infallsvinkel till konsten. En kritiker skall försöka öppna sig för andras infallsvinklar och kunna sätta sig in i andras tänkande för att förstå deras strävan i sin konst.

En kritiker måste vara modig

En kritiker skall ha mod att bli ivrig inför fina, konstnärliga enskilda prestationer.

En kritiker bör förstå att teaterkonsten är ett mångkonstnärligt verk och därför en särskilt utmanande konstform.

En kritiker borde kunna se vad ljus, ljudvärld, estetiken i kläder och scenografi berättar om konstverket. Det finns ingenting så otacksamt som att skapa ljuddesignen i teater och att den sällan omnämns. Skulle kritikern ta upp alla dessa delar så skulle en intresserad teaterpublik också bli lite mer uppmärksam och kunna avläsa konstverk på ett mer mångbottnat sätt.

En kritiker ska vägleda och inspirera publiken

En teaterkritiker är ett slags vägledare för en potentiell publik, inte en tyckare. En kritiker borde förstå sitt ansvar för den som läser kritiken.

En klok kritiker kan inspirera sin läsarkrets och uppskatta konstverk utanför sitt eget privata intresseområde.

En bra kritiker borde sträva efter att bli en klok människa och se med välvilja på teatern eftersom det också är hens levebröd. Vi behöver inte elakheter. En inspirerande kritik är en tillgång för alla, även för kritikern själv.

En god kritiker lyfter upp oanade nivåer

En god kritiker kan lyfta fram oanade nivåer som kanske åskådaren inte själv uppfattat. En god kritiker drivs inte av förakt och ilska inför de verk hen ser utan av en lust till teatern

- Jag är själv en storkonsument av all slags teater och ofta kritisk, eftersom jag sett mycket, men det hjälper att fundera ordentligt på varför konstnärerna gjort de val de gjort. Man blir också själv en klokare människa om man lär sig att sätta sig in i den andras avsikter och omständigheter.

Det här skrev konstnären Cris af Enehielm inför Slaget efter tolv och Kulturmagasinet, som diskuterar teaterkritik på onsdag 11.11 kl. 12.03 och kl 20:30. I debatten deltar: Isabella Rothberg, teaterkritiker Hbl, Sonja Ahlfors, skådespelare inom teatergruppen Blaue Frau, Lasse Garoff, teaterkritiker Ny Tid och Pekka Strang, skådespelare, tidigare konstnärlig ledare på Lilla teatern.