Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Positiv och energisk fotbollstränare söker jobb

Från 2015
Uppdaterad 10.11.2015 09:37.
Jonatan Johansson hemma i Skottland. Sportmagasinet oktober 2015.
Bildtext Jonatan Johansson bor i Skottland men vill jobba för Finland.
Bild: Yle

Under två månader i höst hade Jonatan Johansson sitt drömjobb. Han var assisterande tränare i landslaget då Markku Kanerva ledde laget i skarven mellan chefstränarna Mixu Paatelainen och Hasse Backe. Johansson skulle gärna fortsätta i Backes team.

Det var då Jonatan Johansson efter sina sex år i Londonlaget Charlton flyttade till Malmö FF år 2006 som tanken på att bli tränare började gro.

I laget fanns många unga och internationellt oerfarna spelare som var glada över de råd de fick av ”Tintti”, som efter 10 år som proffs i Estland, Skottland och England varit med om det mesta.

Nu har han fyra år i yrket bakom sig.

– Jag har märkt att matcherna, pressen, atmosfären runt omkring och att vara en del av ett lag är väldigt viktigt för mig. Det vill jag fortsätta med och gärna vill jag också vara med och utveckla den finländska fotbollen, om möjligt.

Lärt sig av sin egna tränare

Pargasbördiga Johanssons första och sista klubb på högsta serienivå blev TPS i Åbo. Sitt hem har han länge haft i Skottland, så det är där han gått sin tränarutbildning. Men nyttiga erfarenheter har han samlat på sig under hela karriären.

– Jag har haft turen att ha bra tränare ända från början. Juha Malinen var min tränare i TPS och gav mig chansen där. Teitur Thordarson, som jag hade som tränare i FC Flora, var också bra.

Den tränare som haft störst betydelse är ändå Dick Advocaat, som var Johanssons tränare i Glasgow Rangers.

– Hela den taktiska biten, hur han förberedde sig för matcherna och hurdana träningar han hade, det var allt väldigt lärorikt.

Efter att han avslutade sin spelarkarriär våren 2011 har Johansson också pratat med sina gamla landslagstränare för att lära sig av dem.

– Alla mina tränare i finska landslaget hade bra grejer. Richard Möller Nielsen, Antti Muurinen, Roy Hodgson, Stuart Baxter, alla har varit viktiga. Speciellt nu efteråt har jag försökt analysera vad de gjorde som var bra och hur de hanterade olika situationer, sådant som man inte tänker så mycket på som spelare. Dels rent taktiska saker men också psykologi, som vad man bör tänka på då man leder en grupp.

Vill komma vidare i karriären

De tre åren som U20-manager i skotska ligaklubben Motherwell var en bra skola för en tränare i början av sin karriär. Men i juli sa Johansson upp sig.

– Med ungdomproffslaget hade vi träningar varje dag, match varje vecka. Det var väldigt intensivt och jag fick göra allting själv, planering, budget, taktik, allt hade jag ansvar för. Men är man ambitiös så är man, och efter tre år kände jag att jag vill gå vidare till ett första lag, även om jag för tillfället inte söker jobb som huvudtränare.

Tiden med landslaget nu i höst gav definitivt mersmak och Johansson skulle mer än gärna ta plats i Hasse Backes tränarstab. Han upplever själv att han har mycket att bidra med.

– Jag har erfarenheter och kunskaper från internationell fotboll och fotboll överhuvudtaget. Jag tycker också att jag har bra kontakt med spelarna.

De fyra åren i tränarrollen har även de satt sina spår.

– Jag är en bra tränare på plan, jag är en positiv tränare, jag är en energisk tränare. Jag hoppas kunna ge mycket till landslaget under kommande år.

I väntans tider

Fotbollslandslagets nya chefstränare Hasse Backe har sagt att hela det nya tränarteamet kommer att presenteras under denna vecka.

– Landslaget har alltid varit en äresak för mig som spelare och det fortsätter att vara det också som tränare, säger Johansson, som hoppas att alla bitar ska falla på plats i höst.

Jonatan Johansson hemma i Skelmorlie i Skottland och Hasse Backe på Helsingforsvisit i Sportmagasinet tisdag 10.11 kl. 21.00 i Yle Fem.

Jonatan Johansson och Sportmagasinets Marianne Nyman på Johanssons gård i Skelmorlie, Skottland. Oktober 2015.
Bildtext Sportmagasinets Marianne Nyman besökte Jonatan Johansson hemma i Skelmorlie, Skottland i oktober.
Bild: Yle

Diskussion om artikeln