Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

OECD: Långsam BNP-tillväxt i världen

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Hamnen i Ensenada, Mexiko
Bild: EPA/ALEX ZEPEDA

Världshandeln är farligt nära en nivå som vanligen förknippas med en global recession, varnar samarbetsorganisationen OECD som återigen sänker sin prognos för den globala tillväxten 2015.

Världshandeln ökar enligt OECD med bara två procent i år. En så låg siffra har under det senaste halvseklet noterats bara fem gånger – under tider med ekonomisk nedgång – åren 1975, 1982-83, 2001 och 2009.

OECD:s chefsekonom Catherine Mann säger att siffrorna för världshandeln är djupt oroande.

OECD sänker den globala tillväxtprognosen för 2015 till 2,9 procent. För ett år sedan räknade OECD med en tillväxt på 3,7 procent, men organisationen har under det gångna året kontinuerligt sänkt prognosen.

Nästa år ökar den globala tillväxten enligt prognosen ändå till 3,3 procent bland annat till följd av ekonomisk stimulans Kina.

Tillväxten i USA kommer enligt OECD att vara snabbare än i eurozonen och i Japan. Mann ifrågasätter ändå USA:s möjligheter att fungera som ett lok för den globala ekonomin med tanke på att lönerna i USA inte har stigit i takt med att BNP har ökat och arbetslösheten har minskat i landet.

Diskussion om artikeln