Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strand: Regeringen går till attack mot Vasaregionen

Från 2015
Joakim Strand
Bild: Yle/Jussi Itämäki

Det är inte smart av regeringen att gå till attack mot den region som föder den. Det säger riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) efter måndagens presskonferens om vårdreformen.

- Jag har personligen undvikit att kritisera regeringen i små frågor eftersom vi behöver dess stöd i större projekt, men nu är jag nog rätt chockad.

- Att den indirekt går till attack mot Vasa centralsjukhus som de facto finns i den region som försörjer det här landet är helt ofattbart. De verkar inte bry sig i de språkliga rättigheterna och sen inser de inte att ett sjukhus är en väsentlig del av det samhälle där vi i dag har Finlands viktigaste industri. Det här är tecken på att regeringen tydligen inte förstår sig på näringslivspolitik, säger Strand.

Dags att lobba

Även om det ännu är mycket oklart vad reformen egentligen innebär för Vasa centralsjukhus del ser Strand en risk att sjukhuset nedgraderas och att det därför nu måste lobbas hårt. För tid finns.

- Senast nu är det dags för hela Österbotten att börja jobba stenhårt tillsammans för de här stora frågorna. Sjukhuset är livsviktigt på flera sätt. Dels för människorna men också för att Vasaregionen ska vara en attraktiv miljö för industrin.

- Jag tror att Österbotten kan skapa ett mycket starkt landskap som syns på Finlands karta och som får förståelse för det faktum att vi faktiskt hämtar in pengar via exporten och försörjer landet, säger Strand.

Regeringen har beslutat att 12 sjukhus i landet ska ha fullständig jourverksamhet. Utöver dessa ska de nuvarande centralsjukhusen ha något som regeringen kallar begränsad dygnetruntjour. Vad det innebär är inte definierat.