Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lindén: Vårdreformen ändrar inte HUCS ställning

Från 2015
Uppdaterad 12.11.2015 13:28.
Jorvs sjukhus
Bildtext Dygnetruntjouren inom HUCS kommer knappast att påverkas av vårdreformen, säger vd:n för HNS Aki Lindén.
Bild: Yle

För HUCS del kommer vårdreformen knappast att innebära stora förändringar. Också i framtiden kommer HUCS att ha ett nationellt ansvar för specialvården dygnet runt. Det här säger vd:n för HNS, Aki Lindén.

Aki Lindén säger att Helsingfors universitets centralsjukhus (HUCS) också efter vårdreformen ska ha en bred dygnetruntjour.

- Det här betyder att det vid jouren ska finnas ortoped, magkirurg, gynekolog, öronläkare och barnläkare, säger Lindén till Yle Uutiset.

Till HUCS sjukvårdsområde hör Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kervo, Kyrkslätt och Vanda.

Jouren koncentreras till Helsingfors

Också i nuläget kommer det patienter till HUCS från hela landet, eftersom flera slags specialvård inte går att få på andra ställen.

- Till exempel hjärtkirurgi för nyfödda finns ingen annanstans än inom HUCS. Och om hornhinnan i ögat lossnar finns det läkare som kan åtgärda det direkt inom HUCS, säger Lindén.

Lindén säger också att jouren i allt större utsträckning koncentreras till Helsingfors.

- Jouren för öron-, näs- och halssjukdomar i Kotka stänger redan nu klockan 21 och efter det tvingas man ta sig till Helsingfors.

Förutom HUCS kommer också de övriga universitetssjukhusen att ha dygnetruntjour. De ligger i Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg.