Nu undersöks vraket som tros vara Hanneke Wrome
Museiverket undersöker i höst vraket av vad som tros vara det över 500 år gamla handelsskeppet Hanneke Wrome. Om det visar sig att vraket är Hanneke Wrome har det stor betydelse för den medeltida forskningen.
Hanneke Wromes förlisning är en av de mest kända i Östersjön under medeltiden.
Området där vraket ligger är blåsigt och mycket svårt för sjöfarare. Där ligger många vrak som förlist under olika århundraden. Det här innebär att delar av olika fartyg ligger utspridda och har blandats med varandra.
Fältarbetet utanför Jussarö i Ekenäs skärgård sker den här månaden och resultaten ska vara klara i vår.
Man kommer att ta prover av träbitar. De ska analyseras av experter i Danmark.
Museiverket genomförde också dykningar utanför Jussarö i somras tillsammans med vrakforskaren och dykaren Rauno Koivusaari som hittat vraket.
Koivusaari tog i våras kontakt med Museiverket efter att ha hittat ett stort och värdefullt vrakfynd söder om Jussarö i Ekenäs yttre skärgård. Koivusaari är säker på att det är Hanneke Wrome som ligger på havsbottnen.
Valde storm framom sjörövare
Hanneke Wrome var på väg från Lübeck till Reval (nuvarande Tallinn) då hon förliste utanför Jussarö en stormig natt i november 1468.
Orsaken till att fartygen seglade i väg i november var att man ville undvika sjörövare och oroligheter. Höststormen ansågs vara ett mindre hot än danska sjörövare.
På grund av sjörövarrisken seglade fartygen aldrig ensamma. Hanneke Wrome seglade i väg från Lübeck tillsammans med fyra andra fartyg.
Två av dem var på väg till Stockholm och två till Tallinn. Ett av Stockholmsfartygen sjönk också.
Hanneke Wrome hade mellan 180 och 220 passagerare och en värdefull last. Ombord fanns dyra tyger, honung, kläder, guldpengar, smycken och några stora målningar.
En stor del av människorna ombord omkom då Hanneke Wrome sjönk. Bland annat dog Raseborgs slottsherres fru och yngste son.
Dokumenterat
En del av passagerarna klarade sig och också en del av varorna bärgades. Därför finns det också en hel del historiska dokument om händelsen.
Handelsmännen i Lübeck och Tallinn krävde att få tillbaka sin egendom. En del av egendomen hade Raseborgs slottsherre tagit hand om och en del hade skärgårdsbor tagit. Det här ledde till att Raseborgs slottsherre lät anhålla skärgårdsbor.
Eftersom många människor kring Östersjön dog då Hanneke Wrome förliste restes minnesmärken på många håll. I Lübeck fanns det i flera hundra år en minnessten över olyckan.
I Sankta Katarina kyrka i Karis finns det än i dag en betydande samling av medeltida statyer. En av statyerna donerades av hövitsman Lars Axelsson Tott vid Raseborgs slott. Han förlorade fru och son då Hanneke Wrome förliste.
Efter olyckan då Hanneke Wrome förliste ändrades den medeltida lagstiftningen för sjötrafik. Seglingssäsongen förkortades för att undvika liknande olyckor.