Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kurt Byman lämnar Sannfinländarna i Esbofullmäktige

Från 2015
Kurt Byman.
Bildtext Kurt Byman leder gruppen De obundna i Esbo.
Bild: Yle/ Helena von Alfthan

Kurt Byman lämnar Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Esbo. Han har som obunden varit en del av gruppen, men anser nu att De obundna i Esbo hamnat i skymundan i gruppen.

- Det har inte varit några stridigheter, samarbetet har gått bra. Men vi har blivit så i skymundan, alla talar bara om Sannfinländarna, säger Byman till Yle Huvudstadsregionen.

Sannfinländarna och de obundna har haft en gemensam fullmäktigegrupp som Kurt Byman nu brutit sig ur. I fullmäktige är det bara Kurt Byman som är med i gruppen De obundna i Esbo.

Vi har blivit så i skymundan, alla talar bara om Sannfinländarna.

Kurt Byman

Andra som är med i Esbo obundnas grupp är Bjarne Häggman i miljönämnden, Paula Pöntönen i stadsplaneringsnämnden och Olle Smeds i tekniska nämnden.

Bildades i början av 1980-talet

De obundna i Esbo har en historia som sträcker sig till början av 1980-talet.

- Den obundna gruppen bildades 1981. När Sannfinländarna kom började vi samarbeta med dem och då bildade vi Sannfinländarnas och obundnas grupp, säger Kurt Byman.

Förutom stadsfullmäktige har Kurt Byman också en plats i stadsstyrelsen.

Seppo Huhta (Sannf), som är gruppordförande, kan ännu inte säga hur gruppens platser i nämnder och i stadsstyrelsen påverkas av splittringen mellan Sannfinländarna och De obundna.