Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo kräver aktivare EU-länder i flyktingfrågan

Från 2015
Uppdaterad 09.11.2015 22:27.
Inrikesminister Petteri Orpo (Saml)
Bild: Statsrådet

Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) säger att Finland inte kommer att ta emot flera flyktingar om andra EU-länder inte aktivare än nu deltar i arrangemanget.

Som bäst förhandlar Finland om att föra in en grupp flyktingar till Finland men den gruppen kan bli den sista på en tid. Den första gruppen bestod av 49 eritreaner som flögs till Torneå i slutet av oktober.

Nu förhandlar myndigheterna om att ta in en annan grupp av asylsökande till Finland. Den gruppen är ungefär lika stor som den första.

Några nya förhandlingar kommer inte att föras om det inte blir en ändring i situationen, säger Orpo.

Petteri Orpo: EU-länderna måste bli aktivare

- Vi kommer inte att gå vidare förrän vi ser att det upprättas fler mottagningscentraler eller de så kallade hotspots och att också andra medlemsländerna deltar i att ta emot flyktingar.

Mottagningscentralerna upprättas i Italien och Grekland och de asylsökande registreras där. Bara en handfull medlemsländer har tagit emot asylsökande inom ramen för överenskommelsen om de inre överföringarna.

- Sådana länder lyser med sin frånvaro där inte ens den nuvarande flyktingrörelsen har varit speciellt stor, säger Orpo.

EU-länderna beslöt i september att genom inre överföring dela upp 120 000 asylsökande sinsemellan. I det första skedet är det meningen att överföringen ska ske från Italien och Grekland men Grekland har inte än så länge upprättat en enda fungerande mottagningscentral eller hotspot.

EU:s inrikesministrar samlas till ett extra möte i Bryssel för att diskutera flyktingkrisen.

EU varnar för en humanitär katastrof, då tiotusentals migranter är på väg norrut över Balkan samtidigt som vintern nalkas.