Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama och Netanyahu höll god min

Från 2015
Uppdaterad 10.11.2015 08:00.
President Barack Obama och premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset den 9 november 2015.
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

USA:s president Barack Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu möttes i går för första gången på över ett år. De två ledarna har varit oense om överenskommelsen om Irans kärnenergiprogram men båda höll god min under presskonferensen i Vita Huset.

Förhållandet mellan Obama och Netanyahu har redan länge varit frostigt och lågvattenmärket nåddes tidigare i år då Obama jobbade för att nå en överenskommelse med Iran. Det avtalet kallade Netanyahu för ett "historiskt misstag".

- Det är ingen hemlighet att premiärministern och jag har varit oense i den här frågan. Men vi är inte oense om behovet av att motverka eventuella destabiliserande aktiviteter i Iran, sade Obama.

Hoppas på tvåstatslösning

Netanyahus mål under statsbesöket var att återställa förhållandet med Obama och det demokratiska partiet efter att han aggressivt lobbat mot kärnavtalet. Han nämnde inte överenskommelsen över huvud taget under den påtagligt koreograferade presskonferensen. Netanyahu betonade däremot att han delar Obamas mål att hitta en fredlig lösning i konflikten mellan Israel och Palestina.

- Vi har inte gett upp hoppet om fred. Det kommer vi aldrig att göra. Jag tror fortfarande på visionen om två stater för två folk. En demilitariserad palestinsk stat som erkänner den judiska staten, sade Netanyahu.

Både Obama och Netanyahu poängterade behovet av fortsatt samarbete. USA:s och Israels militära samarbetsavtal går ut år 2017 men Obama konstaterade att han vill inleda förhandlingarna om en förlängning så snart som möjligt. Man kommer bland annat att diskutera om ett militärt stödpaket till Israel värt över 30 miljarder dollar.

Diskussion om artikeln