Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Seinäjoki centralsjukhus kan bli österbottningarnas BB

Från 2015
Uppdaterad 10.11.2015 12:54.
Nyfödd på BB.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Många frågor blev utan svar när familje- och omsorgsminister Juha Rehula presenterade regeringens lösning på vårdreformen. Lösningen som manglades fram natten mot lördagen innehåller många olösta detaljer.

Tolv sjukhus i landet kommer enligt den här modellen att ha fullservicejour, 24 timmar i dygnet , sju dagar i veckan.

De nuvarande centralsjukhusen som inte ingår i den här gruppen kommer också att ha jour enligt samma modell men den är inte lika omfattande.

Det framgick inte av minister Rehulas presentation vad det innebär i praktiken. Karleby och Vasa centralsjukhus hör till den här senare gruppen.

Var finns BB i framtiden?

En stor fråga för blivande föräldrar är reformens inverkan på BB:s placering i framtiden.

Föräldrar har varit oroliga att kanske både Karleby och Vasa centralsjukhus får lägga lapp på luckan i det här avseendet. Seinäjoki centralsjukhus ställning är stark i den här reformen.

- Man kan spekulera men enligt vad Rehula sade så är det väl på långsikt förlossningar i de här tolv sjukhusen men i ett första skede finns det möjligheter till förlossningar på alla centralsjukhus, säger Pia Vähäkangas , direktör för social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Viktigt för föräldrar att följa med reformen

När BB i Jakobstad lades ner flyttade så gott alla födslar till centralsjukhuset i Karleby och det stärkte sjukhusets position. Det är idag i praktiken bara en del mammor i Nykarleby som väljer att föda i Vasa.

Mamman Anna-Sara Finell och lilla Edith från Jakobstad vid mödrarådgivningen i centrum
Bildtext Anna-Sara Finell.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Jag tycker personligen inte att utvecklingen riktigt är på väg åt rätt håll, nog borde man få ha kvar mer av den lokala social- och hälsovården, säger den nyblivna mamman Anna-Sara Finell i Jakobstad.