Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Busskortet ger rabatt på hyrbilar

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
resekort i helsingforsregionen, HRT
Bildtext Först år 2017 kan du ladda ditt resekort via nätet.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Helsingforsregionens trafik har öppnat en webbshop där busskortet är ett förmånskort. Men ännu kan man inte ladda månadskortet via tjänsten.

Kundförmånerna är det första steget i en rad av digitala satsningar hos Helsingforsregionens trafik HRT. I den nya webshopen kan kunder som registrerat sig beställa resekort och biljetter, samt få rabatt på olika varor och tjänster i huvudstadsregionen.

Flera biluthyrningsfirmor har gått med i kundprogrammet och erbjuder olika typer av förmåner för de kunder som har busskort.

Ladda kortet via nätet först 2017

En tjänst som fortfarande saknas i webshopen är möjligheten att ladda sitt månadskort via sajten. Den möjligheten finns för resekort i flera andra städer i Europa, men kan tas i bruk vid HRT först 2017.

HRT har i dag 900 000 aktiva resekortsanvändare. Genom webshopen vill HRT locka sina kunder att ta i bruk de digitala tjänsterna som kommer att bli fler redan nästa år.

Vi kan engagera kunderna i linjeplaneringen i deras egna hemområden bättre än vi kan i dag.

Sami Jokivirta, HRT

De som registrerar sig ska få individuellt anpassad service och kommunikation.

- Vi kan till exempel engagera dem i linjeplaneringen i deras egna hemområden bättre än vi kan i dag, säger HRT:s kundmarknadsföringschef Sami Jokivirta.

Mobil biljett för alla färdmedel - och ny reseplanerare

I slutet av det här året tar HRT i bruk en ny mobilbiljett som fungerar i hela regionen och på alla färdmedel. Hittills har mobilbiljetten främst använts för att åka spårvagn i Helsingfors.

Från och med våren när stadscyklarna tas i bruk i Helsingfors används resekortet också för att få hyra dem.

Mobilbiljetten och tidtabellsinformation i realtid ska göra det lättare att använda kollektivtrafiken.

Pirkko Lento, HRT

Under nästa år ska också hela HRT:s informationssystem förnyas. Som ett led i det här kommer reseplaneraren att förnyas helt och hållet hösten 2016. Den ska bland annat erbjuda information om trafikmedlen i realtid.

- Det är stora förändringar som kommer. Mobilbiljetten och tidtabellsinformation i realtid ska göra det lättare att använda kollektivtrafiken. Och Reseplaneraren ska bli en nationell tjänst, det ger resenärerna nya möjligheter att kombinera resor, säger Pirkko Lento, chef för resenärsservicen på HRT.