Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Namninsamling för Vasa centralsjukhus

Från 2015
Uppdaterad 10.11.2015 14:39.
Mottagningen vid samjouren vid Vasa centralsjukhus
Bildtext Mottagningen vid samjouren vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Under tisdagen startades en namninsamling för bevarandet av bland annat förlossningsavdelningen på Vasa centralsjukhus. Undertecknarna kräver att bli betjänade på eget modersmål.

Namninsamlingen är en reaktion på regeringens planer att koncentrera den fullskaliga jourverksamheten till tolv sjukhus från dagens nitton.

Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på Vasa centralsjukhus, är den som har startat insamlingen.

- Det här är en mycket viktig fråga på många sätt. Dels för invånarna och hela regionen och dels för de anställda som eventuellt kan förlora sina jobb, säger Berg.

Huvudförtroendeman Kim Berg på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Kim Berg.
Bild: Yle/Sarah Groop

Det är oklart vad den nya vårdreformen riktigt innebär för Vasa centralsjukhus.

Det finns farhågor att det är Vasa och Karleby som blir nedgraderade medan Seinäjoki blir det sjukhus som har fullskalig jourverksamhet.

Måste agera nu

På tisdagen sa minister Juha Rehula att BB får högst antagligen vara kvar i Vasa oavsett vilken jourstatus sjukhuset får.

Gränsen går vid 1 000 och Vasa har 1 400 förlossningar per år.

- Det låter ju bra, men kanske räcker inte. Vi har inget till pappers ännu och vi måste agera nu och visa att vi inte kan acceptera att Vasa centralsjukhus nerklassas, säger Berg.

I namninsamlingen på adressit.com har Berg skrivit:

"Vi, undertecknande, förutsätter att det även efter att vårdreformen trätt i kraft 1.1.2019 kvarstår en förlossningsavdelning och en omfattande jour under alla tider på dygnet vid Vasa centralsjukhus. Vi motiverar vårt krav med att också de som har svenska som modersmål har rätt att bli betjänade på deras eget modersmål. Vad kan trygga den här medborgerliga rätten bättre än Finlands enda fullständigt tvåspråkiga jourenhet i Vasa."

Vid 14.30-tiden på tisdagen hade över 2 500 personer skrivit under namnlistan på adressit.com.