Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slush har nått taket

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 15:26.
Ghita Wallin, ansvarig för nordiska kontakter på Slush
Bildtext Ghita Wallin är stolt över årets satsning på rekrytering på Slush.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl

På onsdag och torsdag möts 15 000 deltagare i Helsingfors för att lyssna på 300 talare om företagande och hur man tar sig fram. Ett starkare fokus på Norden och med förbättrade möjligheter att koppla ihop finansiärer med företag och potentiella nya arbetstagare, ska ge utdelning åt alla.

Ännu på tisdagen ser hela Mässcentrum ut som en stor byggarbetsplats. De fyra scenerna är i det närmaste färdigbyggda, men ännu ska mycket skruvas ihop innan hallarna intas av nyföretagare och företagsledare från hela världen.

Jag tror att årets deltagarantal på 15 000 erbjuder en riktigt bra mix av folk.

Ghita Wallin

I år deltar företag från 97 länder, men samtidigt har man försökt locka flera företag från de nordiska länderna.

- Efter att vi haft ett starkt fotfäste i både Baltikum och Ryssland, ser vi att många investerare är intresserade av den nordiska marknaden. Därför har vi aktivt försökt få med flera nordiska stora namn. I år har vi också 21 företag från Island med, säger Ghita Wallin, som är ansvarig för de nordiska kontakterna på Slush.

Toppnamn på fyra scener

På bara några år har Slush vuxit från några hundra deltagare till rekorddeltagande år för år. Nu kommer taket emot för vad som är ändamålsenligt då ett för stort evenemang blir svårhanterligt och oöverskådligt.

Årets evenemang har igen stora namn som Spotifys grundare Niklas Zennström och finansmannen Marcus Wallenberg. Men också Estlands president Toomas Henrik Ilves och den svenske prins Daniel medverkar.

Prins Daniel
Bildtext Prins Daniel besöker Slush på onsdag.
Bild: Mattias Edwall/Kungahuset

- Vår tanke är fortfarande att de nyetablerade företagen ska ha möjlighet att hitta finansiärer. Men dessutom ska det finnas möjlighet för både företagsledare och de som är allmänt intresserade av branschen att få inspiration och nya kontakter och idéer, säger Wallin.

Rekrytering nytt fokus

För att underlätta möjligheterna för företag att hitta finansiärer, har man utvecklat ett program som väljer ut de bästa samarbetsparterna. Företagen kan enkelt välja ut de riskkapitalister som passar deras kriterier och boka möten med dem på plats.

- Nytt för i år är också ett rekryteringsområde, där företag och personer som söker jobb kan mötas. Oberoende om de är företag från Finland eller Etiopien och om de behöver programmerare eller designers, så har de ett forum där de kan mötas, berättar Ghita Wallin.

Massor med människor sitter, står och följer med konferensen Slush 2014 i en stor arena med färggranna strålkastare.
Bildtext Slush växer för varje år.
Bild: Sami Heiskanen/Slush

Slush har under de senaste åren också breddat spektret. Till en början deltog mest it-relaterade företag, men numera finns allt från ren teknologi och fordon, till mat och musik med på agendan.

- Primärt vill vi hjälpa uppstartsföretag att hitta investerare. Därför behövs ett visst antal företag för att locka investerare. Men jag tror att årets deltagarantal på 15 000 erbjuder en riktigt bra mix av folk, så det här blir bra, säger Ghita Wallin.