Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP redo skära anslag för regeringens älsklingsprojekt

Uppdaterad 10.11.2015 15:53.
Carl Haglund
Bildtext Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund

Svenska folkpartiet fimpar i sin skuggbudget flera av regeringens älsklingsprojekt. SFP vill till exempel slopa sänkningen av bilskatten, som Sannfinländarna har marknadsfört som en stor seger.

Partiet vill också halvera regeringens satsning på spetsprojekt, en hjärteangelägenhet för exempelvis statsminister Juha Sipilä (C).

- Regeringen har förklätt ganska många märkliga åtgärder i något man kallar nya, fina satsningar. Vi vill använda 126 miljoner av anslaget till det som vi tycker är viktigt. Och om man ska sänka skatten på någonting är det annat än bilar, säger partiordförande Carl Haglund.

Svenska folkpartiet presenterade sin alternativa budget på tisdagen. Det är den allra första i det ända till våren praktiskt taget ständiga regeringspartiets historia.

Och enligt partiets ordförande avviker SFP:s skuggbudget från genomsnittet.

- Vanligtvis kommer oppositionen lätt undan, det finns luft och räknefel. Vi har en tät, ordentligt uträknad, realistisk, trovärdig och genomtänkt alternativ budget, säger Haglund.

Slutsumman i SFP:s skuggbudget är densamma som i regeringens budget, och mer lån än regeringen vill partiet inte heller ta. Men folkpartiet har egna prioriteringar som rör biståndet och pensionärerna.

Biståndsbudgeten vill partiet höja med 250 miiljoner, och kanalisera pengarna till medborgarorganisationer och Finlands andel av FN-biståndet. Flyktingkvoten bör höjas till 2500 personer, och asylsökande ska få en moderskapslåda.

Skatt också vid köp av första bostad

Partiet vill sänka skatten för arbete, och säger att det bara är sprit och bensin som beskattas strängare än arbete.

Inkomstskatten borde sänkas med en procentenhet i de tre lägsta inkomstklasserna, och i den fjärde, den högsta alltså, med en halv procentenhet. Hushållsavdraget vill partiet höja till 4000 euro från nuvarande 2400.

Och eftersom de lägsta skatterna sänks kunde momsen höjas med en halv procentenhet, det ger ändå ett tillskott i statskassan på drygt 400 miljoner euro.

Partiet vill stöda pensionärerna genom att bibehålla bostadsbidraget, och den så kallade solidaritetsskatten på högre pensioner ska lindras.

- Nu missgynnas pensionärerna. Det är orättvist att en del pensionärer måste betala högre skatt än personer som jobbar och har samma inkomst. Det vill vi rätta till. Och nerskärningen i bostadsbidraget är ogenomtänkt, säger Haglund.

I oppositionens pensionärsinterpellation för någon vecka sedan deltog SFP inte.

Skattefriheten vid köp av första bostad vill Svenska folkpartiet slopa.

- Inte är det skatten på några procent som avgör om unga i dag köper en bostad eller inte. Betydligt större betydelse har den minskande rätten att dra av räntor. Då handlar det om avsevärt större summor, säger Haglund.

Dansk modell för arbetslöshetsskyddet

Partiet vill ge mer pengar till närtåg, fiske, språkbad, försvaret och domstolarna.

SFP stöder en dansk modell för arbetslöshetsskyddet. Stödperioden borde vara 350 dagar, och stödet de första 100 dagarna högre än nu, medan stödet de därpå följande 250 dagarna kunde vara lägre.

Unga ska ha rätt att förtjäna ca 500 euro utan att stöd och förmåner påverkas.

Byråkratin som drabbar bönderna borde lindras, Landsbygdsverket kunde läggas ner som obehövligt.

Partiet vill också effektivera kampen mot den grå ekonomin. Privata aktörer borde få större utrymme i arbetsförmedlingen.

Partiet motsätter sig förslaget att minska den subjektiva rätten till dagvård, och att förstora grupperna. Och enligt partiet blir det svårt att garantera de halvdagsplatser som behövs.

Partiet vill också att en tjänst som människorättsrapportör inrättas.