Svårt att röra sig i Borgå då man inte ser
Paulina Hannus är blind. Hon rör sig i Borgå centrum antingen med assistent eller utan. Hon är inte glad över de moderna trottoarerna och handikappvänliga övergångsställena.
Paulina Hannus har svårt att veta var skillnaden går mellan trottoar och gata. De moderna, handikappvänliga lösningarna gör att hon har svårt att känna sig fram med käpp.
Hon har svårt att röra sig i Borgås absoluta centrum utan hjälp, dels på grund av sluttande kantstenar ner mot gatan och dels på grund av att trottoaren har varit uppgrävd kring kulturcentret Grand efter ett rörläckage för en tid sedan.
Tar sig till Lypa på egen hand
Paulina Hannus har hjälp av sin assistent Susanna Björkell tre timmar per dag. De brukar ofta uträtta ärenden tillsammans på stan.
Men Paulina Hannus rör sig också i centrum på egen hand. Hon kan ta sig från sitt hem på Västra åstranden till Citymarket och till Lyceiparkens skola. Där deltar hon i kurser vid medborgarinstitutet.
Ojämn asfalt och hål i marken
Då hon går längs asfalten fastnar hennes käpp mycket ofta i olika sprickor och gropar i gatan.
- Hennes käpp visar tydligt i hur dåligt skick asfalten är i Borgå, säger hennes assistent Susanna Björkell och skrattar till.
Djupare hål i marken är jobbiga.
Paulina vet exakt var vi rör oss. Hon hör ljuden omkring sig och reagerar på underlaget.
- Nu är vi på gångbron, säger hon.
Ljuden är viktiga
Hon blir distraherad av vägarbeten och annat oljud. Då har hon svårt att höra trafiken och reagera för bilar som närmar sig.
Hon är upprörd över att ljudsignalen inte fungerar vid alla trafikljus i Borgå. Det är svårt att veta när det blir grönt från fotgängarna om ljuset inte piper.
På vägen till Lyceiparkens skola är signalljudet sönder vid ett övergångsställe.
- Borgå stad borde nog fixa det, säger Paulina Hannus.
Blindveckan firas som bäst runt om i landet.