Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors satsar på vintercykling

Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Cykel i Böle
Bildtext I Helsingfors överger nästan 80-90 procent av cyklisterna sitt cyklande när vintern kommer.

Få helsingforsbor cyklar på vintern, trots att man på annat håll i Finland gärna trampar året runt. I samband med en nationell cyklingskampanj satsar Helsingfors stad nu på att förbättra cykelvägarnas vinterunderhåll.

I huvudstadsregionen är det bara 10-20 procent av cyklisterna som cyklar året runt. I till exempel Uleåborg är motsvarande siffra över 50 procent. Där har man satsat stort på att hålla cykelvägarna i skick också under vintern.

Tanken är att öka cyklingens andel av trafiken året runt.

― koordinator Reetta Keisanen

I år satsar också Helsingfors på underhållet av cykelvägar, berättar cykelkoordinator Reetta Keisanen från Stadsplaneringskontoret.

- Vi ska utföra ett försök där vi borstar och saltar vissa cykelrutter på vintern för att de ska vara trevligare att använda.

Staden samarbetar med Cykelförbundet som startat en nationell kampanj för att främja cykling på vintern.

- Vi vill utreda vilka metoder som fungerar bäst här i Helsingfors. Tanken är att öka cyklingens andel av trafiken året runt, säger Keisanen.

"Cykelsäsong året om"

Klaus Tuurala från Cykelförbundet ska snart byta dubbdäck till sin cykel. Upp i norr tycker han man klarar sig utan, men i Helsingfors är de bra att ha.

- Här kommer det snö, sedan smälter den, sedan fryser den, sedan smälter det igen. Det blir isigt och mycket skrovligt, säger han.

Att cykla är snabbt, lätt och behändigt, också på vintern.

― Klaus Tuurala, Cykelförbundet

Tuurala berättar om förbundets nya kampanj Pyöräilytalvi (ungefär Cykelvintern).

- Folk talar alltid om cykelsäsongen. Vi vill motarbeta det, man kan röra sig på cykel året om.

Klaus Tuurala
Bildtext Klaus Tuurala har cyklat i över sextio vintrar.

Enligt Tuurala gäller det bara att klä sig varmare, reservera lite mer tid för resan och eventuellt byta däck om man så vill.

- Att cykla är snabbt, lätt och behändigt, också på vintern. Så finns det ju alla de slitna hälso- och miljöaspekten, men jag har alltid cyklat för att det är trevligt, säger han.