Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lovande ny cancerbehandling söker finansiering på Slush

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 15:26.
3D-modell av hudcancer
Bildtext 3d-modell som visar en del av en hudcancercell. Skapad med hjälp av elektronmikroskop.
Bild: Sriram Subramaniam, National Cancer Institute, National Institutes of Health

En ny medicinsk innovation vid Helsingfors universitet använder kroppens eget immunförsvar för att bekämpa cancer. I djurförsök har metoden visat sig kunna förstöra hudcancerceller. Mycket forskning återstår ändå innan den kan användas på ett kontrollerat sätt hos människor.

När man får en virusinfektion återhämtar man sig ofta relativt snabbt eftersom kroppen kan bekämpa viruset själv.

- Vi antog att om man tar ett virus och täcker det med delar av tumörer så skulle man kunna lura immunsystemet, alltså polisen i vår kropp, att tro att tumörerna är virus och att de därför borde förstöras, berättar Vincenzo Cerullo som är biträdande professor i immunologi vid Helsingfors universitet.

Det är alltså ett enkelt system som går ut på att programmera vårt immunsystem till att attackera tumörer på liknande sätt som immunsystemet attackerar virus.

- I djurförsök har det fungerat utmärkt. Tumörerna har förstörts helt och hållet.

Immunförsvaret attackerar cancercell.
Bildtext Immunförsvaret (på sidorna) attackerar cancercell (i mitten). Amerikansk arkivbild.
Bild: Alex Ritter, Jennifer Lippincott Schwartz, Gillian Griffiths. National Institutes of Health

Cerullo säger att metoden, som kallas pepticrad och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal for Immunotherapy of Cancer förra veckan, hittills främst har testats med hudcancer. Han nämner ändå att den också kan fungera med andra typer av cancer.

- Det här är ett helt nytt sätt att se på virus. Det är som att ha en Ferrari som man har försökt använda som en båt. När man börjar använda den som en bil är möjligheterna betydligt fler, säger Cerullo.

Vincenzo Cerullo
Bildtext Vincenzo Cerullo
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Men en hel del ytterligare studier behövs ännu. Helsingfors universitet söker därför finansiering för den här pepticradforskningen vid Nordens största evenemang för uppstartsföretag, Slush, som för tillfället hålls i Helsingfors. Forskningen fick också tidigare i år 156 000 euro av innovationsfinansieringsverket Tekes.

- Vi har bara skrapat lite på ytan när det gäller pepticrad. Metoden kan ännu förbättras och skräddarsys en hel del. Dessutom måste man pröva om den kan fungera hos människor, fortsätter han.

Samtidigt som Cerullo betonar att den nya behandlingsmetoden ligger långt in i framtiden, om den tas i bruk, så är han ändå optimistisk.

- Jag tror definitivt att det här kommer att vara ett av de vapen som läkare använder för att behandla cancer i framtiden, säger han.

Fler innovationer än förr

Det har på sistone gjorts rekordmånga innovationer vid Helsingfors universitet. Universitetets företag Helsingfors innovationsservice (HIS) har hittills i år tagit emot cirka 75 så kallade innovationsanmälningar. Vanligtvis brukar det röra sig om 50-60 stycken per år.

Sara Kangaspeska
Bildtext Sara Kangaspeska.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

- Toppforskning skapar många innovationer. Våra forskare har varit tidigt ute på flera områden, kommenterar Sara Kangaspeska som är forskningsanalytiker i bio- och hälsovetenskap vid HIS.