Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Helmut Schmidt är död

Från 2015
Helmut Schmidt
Bild: EPA/ CHRISTIAN CHARISIUS

Tysklands tidigare förbundskansler Helmut Schmidt är död. Schmidt avled på tisdag eftermiddag i sitt hem i Hamburg. Schmidt blev 96 år gammal.

Ännu på gamla dagar deltog Helmut Schmidt aktivt i den tyska samhällsdebatten. Hans åsikt var mycket efterfrågad och han var en välsedd gäst i många debatter.

Så sent som i slutet av april gav han en lång intervju för det tyska rundradiobolaget ARD. Här tog han ställning till världspolitikens aktuella dagsfrågor, krisen i Ukraina, Ryssland under Putin och den ekonomiska krisen i Grekland.

Mellan blossen gick den kedjerökande ex-kanslern också in på mer privata saker: Om tiden som soldat i Nazityskland, om sitt gemensamma liv med frun Loki och om sin nuvarande sambo.

I intervjun konstaterar han också att 96 är en besvärlig ålder och att han aldrig vill fylla hundra.

Oljekris och terrorism

Socialdemokraten Schmidt var Tysklands förbundskansler mellan åren 1974 och 1982. Han efterträdde Willy Brandt och fortsatte på dennes linje att arbeta på ett närmande mellan öst och väst.

Under tiden som minister och som förbundskansler tvingades han handskas med många stora inrikes- och utrikespolitiska utmaningar.

Utomlands värdesatte man hans ekonomiska kompetens och med Schmidt som finansminister och senare som kansler kom Tyskland relativt lindrigt undan 1970-talets ekonomiska kriser.

Inrikespolitiskt var Schmidts år turbulenta. Den Röda armé-fraktionen RAF spred sin terror runtom i Västtyskland och Schmidt tvingades fatta många svåra beslut.

Den största utmaningen kom under den tyska terrorhösten år 1977 då RAF kidnappade den tyske arbetsgivarpresidenten Hanns Martin Schleyer. Samtidigt kapade också RAF-allierade palestinska terrorister ett av flygbolaget Lufthansas plan.

Flygplanskapningen slutade lyckligt efter att Schmidt gav den tyska elitstyrkan GSG 9 order om att försöka befria gisslan.

Hanns Martin Schleyers liv kunde Schmidt ändå inte rädda. Schleyer hittades död efter den misslyckade flygplanskapningen.

Schmidt har senare sagt att han känner sig medskyldig till Schleyers död då han vägrade att förhandla med terroristerna.

Missiler i Europa

I slutet av 70-talet hamnade Schmidt på kollisionskurs med delar av sitt socialdemokratiska parti och med en stor del av det tyska folket.

Som ett svar på Sovjetisk upprustning talade han för att stationera, med kärnstridsspetsar utrustade medeldistansmissiler i Europa. På det här sättet ville Schmidt samtidigt pressa Sovjetunionen till förhandlingar om nedrustning.

Schmidts hållning i frågan skulle till slut bli en bidragande orsak till att den av honom ledda koalitionsregeringen föll i september 1982.

Helmut Kohl tog över som förbundskansler och Helmut Schmidt övergick till att bli en aktiv debattör och utgivare för tidningen die Zeit.