Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mera Natosamarbete säger försvarsministrarna

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 10:24.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Bild: AFP / Lehtikuva

Finlands och Sveriges stärkta försvarsförmåga är bra för Nato och hela regionen säger Natochefen Jens Stoltenberg.

De nordiska försvarsministrarna höll möte i Stockholm på tisdagen tillsammans med försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Försvarsministrarna beslöt att ytterligare fördjupa Finlands och Sveriges samarbete med Nato i form av gemensamma övningar.

Man kommer också att utbyta mera information mellan de nordiska Natoländerna och Finland och Sverige, samt skapa säkra kanaler för informationsutbyte.

Det här handlar också om att svara på hybridkrigföring, en typ av krigföring där skillnaderna mellan krig och fred suddas ut.

Det kan till exempel handla om att en fiende vill sprida felaktig information för att destablisera eller förvirra, där också cyberattacker kan ingå.

"Stärkt Finland och Sverige bra för Nato"

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ville inte ta ställning till Natodebatten i Finland eller Sverige, men betonar att de båda ländernas stärkta försvarsförmåga är viktig också för Nato.

- Ju starkare Finland och Sverige är desto starkare är också Nato, eftersom vi samarbetar tätt med Sverige och Finland. Och eftersom ett stärkt och stabilt Norden är viktigt för stabliteten i hela Europa.

Kommer hjälpen från USA?

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har i flera repriser betonat att Sverige ska ha ett nära samarbete i försvarsfrågor med USA. Senast i augusti fick Hultqvist besök av John McCain, ordförande för senatens försvarsutskott i USA.

Vilken hjälp kan man vänta sig av USA ifall av en kris?

- Vad som händer i en kris kan man inte idag spekulera om överhuvudtaget. Det enda jag kan konstatera är att en kris förmodligen inte bara drabbar ett land i så fall utan att vi måste hantera en sådan situation tillsammans. Men grunden i ett samarbete är att en kris inte ska uppstå utan ska skapa stabilitet, säger Hultqvist.

Sveriges och Natos flaggor sida vid sida.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

Natodebatten har förändrats i Sverige under de senaste månaderna, efter att alla partier inom den borgerliga Alliansen tagit ställning för ett svenskt Natomedlemskap.

En majoritet i den nuvarande riksdagen är ändå mot ett medlemskap, då de regerande partierna och Sverigedemokraterna inte vill att Sverige går med i försvarsalliansen.

I Finland minns man med bitterhet att Sverige beslutade om EU-medlemskap utan att underrätta Finland. Den nuvarande regeringen i Sverige betonar att hänsyn ska tas till Finland i Nato-frågan.

Den finländska försvarsministern Jussi Niinistö (Sannf) säger att debatten följs noggrant med i båda länder.

Vad skulle hända om Sverige gick med i Nato utan att Finland gick med?

- Det skulle vara Sveriges egen lösning. Sverige gör sina egna beslut. Men i Finland följer vi helt klart detaljerat med förändringar i den säkerhetspolitiska debatten i Sverige, och vice versa.