Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU och Afrika diskuterar migrationen till Europa

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
valletta, malta
Bildtext Toppmötet i Maltas huvudstad Valletta samlar ledare från flera EU-länder och afrikanska nationer.
Bild: EPA/ARMANDO BABANI

EU och flera afrikanska länder träffas på i dag på Malta för att diskutera invandringen till Europa. EU-ledarna vill stoppa de afrikaner som har som avsikt att ta sig olagligt till EU.

Ett 60-tal stats- och regeringschefer från Europa och Afrika samlas i Maltas huvudstad Valletta på onsdagen för att diskutera flykting- och migrationsfrågor.

Under toppmötet försöker länder därifrån de asylsökande kommer, genomfartsländerna och mottagarländerna hitta lösningar på den humanitära krisen.

Europeiska rådets ordförande, polacken Donald Tusk, håller i ordförandeklubban. Han vill att mötet ska utmynna i konkreta åtgärder för att hindra afrikaner att komma till Europa.

- Det kan handla om frågor som visumlättnader, utvecklingsbidrag eller hur man ska bekämpa människosmugglarna, sade Tusk i det tal han höll inför parlamentet på Malta på tisdagen.

EU försöker utlokalisera sitt migrationsproblem. Det kan också leda till att de också utlokaliserar människorättsbrott.

― Iverna McGowan, Amnesty International

Finland representeras på mötet av statsminister Juha Sipilä. På torsdagen fortsätter Sipilä diskutera flyttrörelserna under ett inofficiellt EU-möte där länderna bland annat ska diskutera hur omplaceringen av flyktingar har lyckats i praktiken.

Omkring 800 journalister bevakar mötet från det sällsynt vackra presscentret.

Ta en titt bakom kulisserna i mediecentret. - Spela upp på Arenan

Bistånd till Afrika

De europeiska ledarna kommer att erbjuda Afrika upp till 3,6 miljarder euro som tack för hjälpen med krisen.

Pengarna ska övertyga de afrikanska länderna att ta tillbaka dem som inte flyr från krig utan kommer av andra orsaker. De afrikanska länderna är ändå motvilliga eftersom afrikaner som arbetar utomlands skickar miljarder hem till sina familjer.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos sade att de europeiska länderna ska ”utveckla samarbetet” med afrikanska länder för att skydda flyktingar, skicka tillbaka ”inkorrekta” migranter och stoppa smugglarna. Samtidigt ska EU erbjuda afrikaner lagliga vägar till Europa.

- Därför är toppmötet så viktigt, sade Avramopoulos under en presskonferens.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.
Bildtext Dimitris Avramopoulos
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Pengarna som EU erbjuder ska gå till att tackla grundproblemen, alltså fattigdom och beväpnade konflikter.

EU-kommissionen står för en grundplåt på 1,8 miljarder euro. Kommissionen vill att medlemsländerna tillsammans ska skjuta till med ytterligare 1,8 miljarder euro fonden.

Men hittills har intresset varit svalt, många EU-länder förväntas ändå komma med löften om pengar under onsdagens möte.

Också Finland planerar att bidra med några miljoner till fonden.

Turkiet i fokus

På torsdagen ska EU:s samarbete med Turkiet diskuteras närmare. Turkiet har gått förbi norra Afrika som den huvudsakliga språngbrädan in i Europa. Det finns för tillfället två miljoner syriska flyktingar i landet.

Men spänningar mellan Turkiet och EU har gjort det svårare att få landet att ingripa i massflykten från de turkiska stränderna.

Antalet asylsökande verkar inte avta trots att vintern närmar sig och Slovenien sällar sig nu till skaran EU-länder som planerar stängsel på gränsen till Kroatien för att stoppa människorna.

Efter att Ungern stängde sina gränser i oktober blev Slovenien huvudrutten för de tusentals människor som kommer till Grekland från Turkiet varje dag.

Flest afrikaner från Eritrea

EU-Afrika-toppmötet planerades redan för flera månader sedan när de flesta flyktingarna ännu kom via Libyen till Europa.

Malta är en av Europas sydligaste utposter.
Bildtext Malta är en av Europas sydligaste utposter.
Bild: Google

Men mötet är fortfarande aktuellt eftersom det är ett ”långvarigt problem”, som en diplomat uttryckte det.

Största delen av de 140 000 som kommit till Italien från Afrika i år är från Eritrea tillsammans med 18 000 från Nigeria och 8 000 från Sudan, enligt Internationella Organisationen för Migration.

Libyska säkerhetsstyrkor har hindrat människor som försökt ta sig över från Libyen till Europa.
Bildtext Libyska säkerhetsstyrkor hindrade i maj människor som försökte ta sig över från Afrika till Europa.
Bild: EPA/STR EPA/STR

En EU-tjänsteman säger till nyhetsbyrån AFP att flera afrikanska länder är negativt inställda till att tvinga arbetande afrikaner tillbaka till Afrika. De vill hellre satsa på frivilligt återvändande.

Människorättsorganisationen Amnesty International är rädd för att mötet bara befäster idén om Fort Europa.

- EU försöker utlokalisera sitt migrationsproblem. Det kan också leda till att de också utlokaliserar människorättsbrott vilket är oroväckande, säger Iverna McGowan från Amnesty till nyhetsbyrån AFP.

Området kring Tschadsjön källa till nya problem

Idag tar sig bara var sjunde flykting till Europa över från Afrika.

EU tror ändå att flyktingströmmarna från Afrika till Europa kommer att öka i framtiden igen.

Ledare från mer än 30 afrikanska länder är inbjudna till mötet. Bland annat deltar Libyen, Eritrea, Etiopien, Somalia, Sydsudan och Sudan, som är ursprungsländer för många flyktingar.

Också Tchad, Kamerun, Niger och Nigeria väntas delta. Området kring Tschadsjön har varit drabbat av torka och kring 2,5 miljoner människor har tvingats lämna sina hem på grund av det och av den militanta gruppen Boko Harams övergrepp.

Flera av dem kan också tänkas vara på väg mot Europa.

Diskussion om artikeln