Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svenskt råd till Helsingfors: Strunta i Guggenheim och bygg något eget

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 12:51.
Guggenheimfinalist GH-04380895
Bildtext Så här ser det vinnande förslaget "Fyren" ut i arkitekttävlingen för Guggenheim i Helsingfors.
Bild: Guggenheimhelsinki

Konstvetare Bo Nilsson, chef för Artipelag i Stockholm, önskar att Helsingfors satsade på något omvälvande eget projekt i stället för att världen får ännu ett Guggenheimmuseum.

Varför behöver Helingfors Guggenheimbrandet för att öppna ett museum om konst och design? Det frågar sig den svenska konstvetaren Bo Nilsson som är chef för konsthallen Artipelag i Stockholm. Den internationellt uppburna konstvetaren välkomnar nya, omvälvande projekt, men har ett råd till finländarna:

Guggenheimmuseum finns redan på många andra ställen.

- Guggenheimmuseum finns redan på många andra ställen. Borde ni i stället våga skapa ett eget "guggenheimmuseum" i Helsingfors, utan att det kallas för Guggenheim?

Nilsson uppmanar Helsingfors att i stället utveckla något alldeles eget.

Bo Nilsson som leder konsthallen Artipelag i Stockholm
Bildtext Konstvetaren Bo Nilsson har varit chef för flera konstmuseum i Norden, just nu för konsthallen Artipelag i Stockholm.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Nilsson tycker finländarna har skäl att fundera på varför design behöver brandas med hjälp av ett världskänt amerikanskt museum.

- Enligt det jag vet om Guggenheims Helsingforsprojekt är det inte fråga om enbart konstverksamhet utan designbranschen är med som en viktig del, säger han till finska Yle.

Guggenheimstiftelsens planer för Helsingfors har varit att museet skulle satsa på nordisk och internationell arkitektur, design och deras möten med konsten.

Nilsson är en internationellt känd konstexpert. Han har varit chef för bland annat Charlottenborgs konsthall i Köpenhamn och Liljevalchs konsthall i Stockholm, och intendent på Moderna museet i Stockholm. Konsthallen Artipelag som han nu är chef för öppnade i Stockholms skärgård 2012.

Intervjun med Bo Nilsson gjordes av Jonni Aromaa, Yle, under ett besök till Artipelag.