Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sarah Tiainen: Alla vinner när en ledare blir bättre

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 09:59.
Sarah Tiainen
Bildtext Sarah Tiainen säger att det är lätt att slinka in i "management mode" som ledare.
Bild: Ville Kavilo

Det var hösten 2009. Jag hade arbetat över ett år som församlingsarbetare i Åbo svenska metodistförsamling.

Under det året hade mina naturliga ledarskapsgåvor utmanats och töjts till sina gränser. Under det året hade jag vuxit som ledare. Under det året blev jag mer medveten än någonsin om hur få redskap jag hade att leda en församling. Visst, jag hade en pastor till kollega, men vi var båda ganska ute då det kom till att leda människor.

Det är inte direkt något vi lär oss på den teologiska utbildningen. Vi lär oss en massa bra och användbara saker, men inte hur man leder människor. Inte sådär på riktigt.

Därför kom Global Leadership Summit-konferensen (GLS) i alldeles rätt tid. Under den två dagar långa videokonferensen sög jag i mig all kunskap jag kunde få om ledarskap; teambuilding, vision och strategi, mentorering, motivering och, framför allt, hur man leder människor från punkt A till punkt B. Det var bara skrapande på ytan, men det var en början.

Sex år, några pastorsår, några GLS-konferenser och en specialledarexamen senare känns inte allt så väldigt nytt längre. Men utmaningen att leda människor kvarstår.

En administratör eller en ledare?

Jag märker med mig själv hur enkelt det är att slinka in i "management mode". En församling är en ideell organisation dit människor söker sig efter att ha hittat eller letandes efter en inre övertygelse.

Man vill känna att man tillhör ett större sammanhang. Speciellt i mindre församlingar, där det finns få anställda, får man förlita sig på sina lekmän.

Saker behöver fortfarande bli gjorda. Det är här församlingsledarens ledarskapsegenskaper sätts på prov.

Fungerar jag som en administratör som bara delar ut arbetsuppgifter, eller engagerar jag mina lekmän till att se den större visionen och helheten och låter dem själva vara delaktiga i formandet av församlingens liv och arbete?

Jag tror nämligen att om man lyckas tända en gnista i människor och de greppar taget om en större vision, så ger människor mer av sig själva. Ja, de ger av sig själva utöver det förväntade.

"Alla vinner när en ledare blir bättre"

Förra året hade jag äran att producera en helt svenskspråkig GLS-konferens i Schaumansalen i Jakobstad. Konferensen var ett resultat av ett och ett halvt års planerande och verkställande.

De flesta medlemmarna i den lokala planerings- och styrgruppen hade själva deltagit i en GLS-konferens på någon ort i Finland eller utomlands.

Oberoende arbetsfält eller -område. Vi var och är fortfarande övertygade om att det i Österbotten finns knowhow inom många områden. Med rätt sorts ledarskap kunde man få dessa kunniga individer att blomma ut ännu mer.

Vi tror stenhårt på citatet som grundaren till församlingen Willow Creek i Chicago och GLS-konferensen, Bill Hybels uttalat: "Alla vinner när en ledare blir bättre" (Everyone wins when a leader gets better) I den tid vi lever i nu, behöver vi inga fler administratörer. Vi behöver fler ledare.

Sarah Tiainen
Pastor i Jakobstads metodistförsamling
Producent för GLS i Jakobstad 2014 och 2015