Orpo: Schengen riskerar falla om några veckor
Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) befarar att Europeiska unionens gränskontrollsamarbete, Schengensamarbetet, kan falla om inte flyktingkrisen fås under kontroll.
Enligt Orpo har Europa några månader på sig att lösa krisen.
Schengen är det första som ryker om mängden människor som söker asyl i Europa inte fås att minska.

- För Schengens del talar vi om några veckor. Mängden flyktingar är så stor att det inte finns förutsättningar för Schengen att fungera, sade Orpo i Helsingfors på onsdagen.
Orpo säger att Finland lider om Schengensamarbetet faller.

Mer ansvarstagande behövs
Finlands statsminister Juha Sipilä (C) deltar på onsdag och torsdag i ett toppmöte för EU-länderna och afrikanska länder på Malta.
På agendan står bland annat diskussioner om migrationen och flyktingkrisen.
- Sverige borde ännu överväga att öppna en mottagningscentral, så kallad hotspot, i södra Sverige, anser Orpo.
Orpo understryker att alla åtgärder som EU tar till är välkomna.
- Allt som görs för att öka registreringen av flyktingar, gränsövervakningen och som stävjar flyktingströmmen hjälper oss.
Tält vid flyktingförläggningarna
I oktober såg det ut som att mängden flyktingar som kommer till Finland var på väg att minska, men den senaste veckan slogs igen nya rekord. 2 400 asylsökande kom enbart förra veckan till Finland.
Mängden irakier är på väg att minska. Nu är det mest afghaner som kommer.
- Vi går som bäst igenom kriterierna för beviljandet av asyl, så att vi är på samma nivå som andra länder.
Finland har omkring 25 000 platser i existerande flyktingförläggningar runtom i landet. Enligt Orpo är gränsen för vad vi kan hantera nådd.
Nu utreds tält- och containerinkvartering för de asylsökande.
- De placeras i närheten av existerande flyktingförläggningar där faciliteter redan finns.
Schengensamarbetet
- År 1985 enades Belgien, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland om att gradvis slopa de hinder som begränsar den fria rörligheten. Avtalet undertecknades i staden Schengen i Luxemburg.
- Vid toppmötet i Amsterdam 1997 integrerades Schengensystemet i EU. Island och Norge har anslutit sig till Schengenavtalet genom ett skilt avtal. Också Schweiz har ratificerat Schengenavtalet.
- Irland och Storbritannien hör inte till Schengenområdet.
- I praktiken tillämpar inte alla EU-länder ännu avtalet.
- Gränskontroller utförs inte mellan de länder som tillämpar avtalet. Resenärerna bör ändå ha med sig ett giltigt pass eller personkort eftersom myndigheterna kan be resenärer bevisa sin identitet och sitt medborgarskap. Flygbolag bör enligt säkerhetsbestämmelserna kontrollera flygpassagerarnas identitet
- Även medborgarna i ett icke-Schengenland har rätt att för en viss tid röra sig fritt i Schengenområdet. Rätten gäller alla som har ett giltigt uppehållstillstånd eller visum till ett av Schengenländerna.
- Gemensamma regler gäller i fråga om visum, asyl och övervakning av de yttre gränserna. Polisen, tullen och de rättsliga myndigheterna i medlemsländerna samarbetar för att bekämpa speciellt terrorism och organiserad kriminalitet.