Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåutbildning ska ge tvåspråkig arbetskraft

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 12:51.

I regioner där tvåspråkigheten är stark är det viktigt att kunna både finska och svenska i arbetslivet. Trots det är tvåspråkiga utbildningar ovanliga. Haaga-Helia i Borgå har startat en.

I Borgå är tvåspråkigheten stark och yrkeshögskolan Haaga-Helia anser att det är viktigt att de studerande redan under studietiden jobbar på både finska och svenska. Därför startade Haaga-Helia i höstas Finlands enda tvåspråkiga utbildningsprogram för försäljning och visuell marknadsföring.

- Vi tycker att det är vår plikt som både utbildare och regionutvecklare att utbilda tvåspråkig arbetskraft, säger Reija Maria Anckar som är programdirektör på Haaga-Helia.

Programdirektör Reija Anckar
Bildtext Programdirektör Reija Anckar

Eftersom de studerande inte längre måste skriva studentsvenska har nivån på svenskan gått ner bland de finskspråkiga, fortsätter Anckar.

- Målsättningen är att de studerande ska bli tvåspråkig arbetskraft i Finland i framtiden.

Studier på två språk

Ungefär hälften av studierna är på finska och hälften på svenska. Under det första läsåret förstärks den studerandes språkkunskaper, antingen finska eller svenska, vid sidan av grundstudierna.

I början av november ordnade första årets studerande flera evenemang på svenska där arbetsspråket är svenska. Dessutom är allt material är på svenska, berättar Anckar.

En tjej håller upp ett par byxor som hon vill köpa
Bildtext Modeloppmarknaden var populärt. Pratade man svenska belönades man med kaffe.

- Vi har ungefär samma princip som i en tvåspråkig familj, att den ena konsekvent pratar svenska och den andra finska. Båda språken fastnar sedan så småningom.

Studerande ser fördelarna

För Joni Juusola var det av stor betydelse att linjen är tvåspråkig och han är säker på att det blir lättare för honom att få jobb efter studierna.

- Man blir mer eftertraktad och dessutom kan man söka sig till de nordiska länderna, där man har en fördel om man kan svenska.

Sanna Järvenpää har flyttat till Borgå från Tavastland och har inte tidigare behövt svenska men använder nu ofta svenska på lektionerna. Att studera på den här linjen fördubblar mina möjligheter att få jobb, anser hon.

Sanna Järvenpää
Bildtext Sanna Järvenpää valde Borgå för att kunna studera på två språk

- De nordiska länderna har hunnit längre inom branschen. Vi kan kanske få andra jobb och bättre jobb.

Stort intresse

Behovet av en tvåspråkig linje har varit stort. Det var 300 som sökte till utbildningen och 24 som kom in, berättar Anckar.

- Det finns flera nordiska företag i södra Finland där det behövs nordiska kontakter. Det är få som kan sköta jobb där det verkligen behövs två språk, svenska och finska, säger Anckar.