Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Segraren Suu Kyi öppnar för förhandlingar

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 13:47.
Aung San Suu Kyi vid vallokal i Rangoon.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi försäkrade en plats det burmesiska parlamentet i valet som observatörer kallat det friaste valet på 25 år. Hon har också bjudit in det militärledda styrets representanter till förhandlingar om Burmas framtid och en försoningsprocess nästa vecka.

Suu Kyi uppges ha skickat brev till landets president Thein Sein och parlamentets talman. Hennes NLD-parti publicerade breven på sociala medier.

President Thein Sein har på onsdagen gratulerat Aung San Suu Kyi med anledning av valsegern. Tidigare hade regerande USDP-partiets kommunikationsminister Ye Htut i ett meddelande bekräftat att ett bilateralt möte finns i planerna för nästa vecka.

Rösträkningen tar lång tid, och på onsdagen publicerades 61 nya namn som har valts in i parlamentet. Oppositionsledaren och fredspristagaren Suu Kyi är en av dem.

Bildtext Burmas president Thein Sein.

Hon fick 54 676 röster i sitt valdistrikt, men valkommissionen avslöjar inte hur många röstberättigade som fanns i distriktet eller hur många röster hennes motkandidat fick.

Suu Kyis parti NLD ser ut att ha vunnit en jordskredsseger. Då 40 procent av platserna i parlamentet står klara verkar det som om NLD fått omkring 90 procent av platserna i parlamentets underhus och 85 procent av platserna i överhuset.

Det rör sig om de valbara platserna – en fjärdedel av platserna i parlamentet är reserverade åt militären.

Katastrofval för regeringen

Dets står ändå klart att USDP-partiet som ligger militären nära gjort ett mycket dåligt val och kan ha fått endast omkring 5 procent av rösterna. Resultatet är pinsamt för regeringen som vann valet för fyra år sedan. Då förekom det mycket utbrett valfusk.

Den demokratiska oppositionens anhängare är ändå oroliga för hur militären och grupper som ligger militären nära kommer att ta emot det klara valresultatet.

Aung San Suu Kyi kan inte bli president eftersom landets grundlag förbjuder personer med utländska barn att inneha posten. Hennes bortgångne man var brittisk medborgare. Den omdebatterade grundlagen är skriven av militären.

Med en övertygande valseger bakom sig ökar hennes chanser att välja en president som är fördelaktig för henne och hennes NLD-parti. Aung San Suu Kyi sade efter valet att hon ska ha en position som ligger ”ovanför presidenten".

Valkommissionen i Burma har meddelat att det kan ta upp till tio dagar innan de slutliga resultaten står klara.