Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU märker produkter från Israels bosättningar

Uppdaterad 20.03.2017 10:29.
Apelsiner

EU-kommissionen har godkänt nya riktlinjer för märkning av varor som kommer från judiska bosättningar på ockuperat område.

Enligt EU handlar det om en teknisk - inte politisk - åtgärd. Det handlar om att en varas ursprung ska framgå.

- Ockuperade territorier är inte en del av den suveräna staten Israel vilket betyder att alla varor inte kan säljas som "tillverkade i Israel", säger en anonym källa vid EU-kommissionen.

De nya riktlinjerna innebär att israeliska producenter klart måste märka produkter som kommer från bosättningar om de ska säljas inom EU. Beslutet gäller färskvaror som vindruvor, dadlar, fjäderfä, honung, olivolja och kosmetika.

Storbritannien, Belgien och Danmark har redan infört ett system med märkning av produkter så att det framgår vilka varor - främst frukt och grönsaker - som kommer från Israel och vilka som kommer från Jordandalen på Västbanken.
Nu kommer märkningen att gälla alla 28 EU-länder.

Israel ser beslutet som en bojkott

EU har sedan länge motsatt sig Israels utvidgning av bosättningarna. Genom märkning av produkterna vill man sätta press på Israels regering.

EU erkänner inte den israeliska ockupationen av Västbanken, Gaza, östra Jerusalem och Golanhöjderna. Områdena erövrades 1967.

Israel anser att märkningen av produkterna handlar om en form av bojkott, och säger att beslutet kan skada fredsprocessen med palestinierna.

- Det är frågan om dold antisemitism, säger Israels energiminister Yuval Steinitz.

Flera palestinska organisationer, däribland PLO, har berömt EU:s beslut.