Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elever åker lång väg till simskola - trots att de är granne med en simhall

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 10:12.
cygnaeus skolan får simundervisning november 2015, Kristina Ifström simlärare
Bildtext Outi Pihlaja håller en lektion i Britas simhall. Alla Helsingforselever i årskurserna 1 till 5 får simundervisning i Britas.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Helsingforsskolornas simundervisning för årskurserna 1 till 5 har centraliserats till Britas simhall. Det betyder att eleverna i Nordsjö lågstadieskola åker dit med buss, fastän det finns en simhall precis bredvid skolan.

Mattias Lindroth undrar varför hans dotter får simma i Östra centrums simhall nu när hon börjat högstadiet i Botby. När dottern gick i Nordsjö lågstadieskola ordnades simundervisningen i Britas simhall.

Bussresorna fram och tillbaka till Britas tar nästan en timme från Nordsjö.

- Man använder onödigt mycket tid, barnen kunde ha fått mera simtid om de simmat i Nordsjö. Om de ändå talar om hur lite tid man har i skolan för inlärning, så ska man inte använda tid på att skjutsa barn i bussar, säger Mattias Lindroth.

studerar på arcada, har döttrar i Nordsjö lågstadieskola
Bildtext Anna Alenius har tre barn, två av dem går i Nordsjö lågstadieskola. Skolan ligger bredvid en simhall men barnen skjutsas till Britas simhall.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En annan förälder som också undrat varför Nordsjöbarnen förs till Britas är Anna Alenius. Hon har två döttrar som går i Nordsjö lågstadieskola.

- De tycker jättemycket om simning. Jag tycker det är fint att det arrangeras undervisning så att alla barn har möjlighet att lära sig simma oberoende av om föräldrarna har möjlighet att ta barnet till simhallen.

- Det som de kanske inte tycker om är att det går så mycket tid åt det. Våra grannar går i finskspråkig skola i Nordsjö och de simmar i Nordsjö simhall. Jag vet inte varför de får en kortare väg till simning än våra barn, säger Anna Alenius.

Mia Karvonen, ansvarig idrottsinstruktör, svenskspråkiga verksamheten på Idrottsverket i Helsingfors
Bildtext Idrottsinstruktör Mia Karvonen ansvarar för den svenskspråkiga verksamheten på Idrottsverket. Hon lär Helsingforsbarnen simma i Britas simhall. De två andra simlärarna jobbar på timlön.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I pausrummet i Britas simhall äter simlärarna Mia Karvonen, Kristina Ifström och Outi Pihlaja en snabb lunch på broiler, frukt och yoghurt i väntan på nästa grupp Helsingforsbarn som ska lära sig simma. Skolorna får i tur och ordning simundervisning i Britas simhall.

- Utbildningsverket har listor med alla skolor och elever som de har planerat färdigt. Alla skolor kommer hit i tur och ordning och får undervisning i fyra veckor. I dag är det Cygnaeus tur att vara här, säger idrottsinstruktör Mia Karvonen.

Mia Karvonen, ansvarig idrottsinstruktör, lär barn från cygnauesskolan simma november 2015
Bildtext Simlärare Mia Karvonen drar en lektion för lågstadieelever i Britas simhall. Att simma är spännande för barnen, berättar Karvonen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Varje onsdag drar Idrottsverkets simlärare kurser för lågstadiebarnen, som kommer till Britas i abonnerade bussar som Helsingfors utbildningsverk betalar för. Mia Karvonen kunde tänka sig att pendla till flera olika simhallar, men hon undrar hur det skulle fungera.

- Vi är tre simlärare och då skulle vi behöva en personbil. Vem kör den och var ska vi simma, i vilka simhallar. Britas simhall är idrottsverkets simhall. För oss passar det här bäst, säger Karvonen.

Simlärarna får lön av Idrottsverket, och det är Helsingfors stads utbildningsverk som betalar Idrottsverket för lärare och simhallstid.

- Logistiskt är det lättast att de svenska skolorna simmar på ett ställe. En gång i veckan räcker för alla skolor på svenska sidan. Att få svenskspråkiga simlärare är jobbigt om man ska få en och en hit och dit. När det är på samma ställe då är det lättare, säger Hilding Lindroos som ansvarar för Helsingforsskolornas simundervisning.

Hilding Lindroos gymppalärare Helsingfors ansvara för lågstadiernas simundervisning och tävlingsverksamhet
Bildtext Gymnastiklärare Hilding Lindroos ansvarar för de svenskspråkiga lågstadiernas simundervisning i Helsingfors stad. Han är nöjd med samarbetet med Idrottsverket, som har bra svenskspråkiga simlärare.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Vem kan jobba bara fyra dagar i månaden i en månads tid, en studerade. Kanske jag en gång får det men inte nästa år. Så vi har gjort ett avtal med idrottsverket och det är de som sköter själva simundervisningen.

Enligt Lindroos blir det billigare för staden att barnen från Nordsjö åker buss till Britas simhall, än att betala simhallshyra för Nordsjö simhall och organisera så att simlärarna kommer dit.

- När du gör ett kontrakt med Idrottsverket och hyr en simhall för hela året det blir mycket billigare än att hyra en simhall för fyra gånger.