Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rickenbackers stekpanna – den första elgitarren

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 09:48.
Bild av den första elgitarren, Rickenbackers "stekpanna"
Bildtext Rickenbacker Electro A-22, den första serietillverkade elgitarren.

Det var många, både musiker och uppfinnare, som på 1920-talet experimenterade med elektriskt förstärkta gitarrer. Förstärkaren och högtalaren fanns redan, men en fungerande gitarrmikrofon saknades.

Lösningen kom då amerikanen George Beauchamp uppfann den elektromagnetiska pickupen. Till skillnad från tidigare mikrofonkonstruktioner tar den elektromagnetiska pickupen inte upp ljudsvängningarna ur luften eller från gitarrens klanglåda utan direkt från den vibrerande strängen genom elektromagnetisk induktion.

George Beauchamps elektromagnetiska pickup från början av 1930-talet.
Bildtext George Beauchamps elektromagnetiska pickup från början av 1930-talet. Den hästskoformade magneten omsluter strängarna på alla sidor.
Bild: Frets / Frank Ford

Togs genast i bruk

George Beauchamp nöjde sig inte med att uppfinna pickupen, han konstruerade också prototypen för den första serietillverkade elgitarren – den första praktiska tillämpningen av uppfinningen.

För att finansiera sitt projekt vände sig Beauchamp till den schweiziska immigranten och gitarrfabrikören Adolph Rickenbacher (som senare amerikaniserade sitt efternamn till Rickenbacker).

"Stekpanna" av aluminium

Beauchamps elgitarr sattes i serietillverkning och kom ut på marknaden 1932, först under namnet Elektro men rätt snart med typbeteckningen Rickenbacher Electro A-22.

Bland musiker fick gitarren snabbt öknamnet "stekpannan", eftersom den var formad som en liten banjo och var gjuten i aluminium i ett enda stycke.

Reklam för Rickenbackers gitarrer, 1930-talet
Bildtext Rickenbackers elgitarrer marknadsfördes på ett modernt sätt redan på 1930-talet.
Bild: Annons från 1930-talet

Populär bland hawaiigitarrister

Stekpannan var designad för hawaiimusikernas behov och var avsedd att spelas med slide – ett stycke av metall eller glas som förs över strängarna. Gitarren hade en mycket angenäm ton och blev snabbt populär, så populär att man med vissa modifikationer fortsatte att tillverka den ända till 1958.

På grund av de långa serierna och den hållbara konstruktionen finns det fortfarande kvar spelbara exemplar – och gitarrister som använder dem. Hawaiigitarristen Bobby Ingano är en av dem som spelar på en äkta gammal stekpanna.

Hör mer om den elektriska gitarrens utveckling i radioprogrammet Fokus på elgitarrens historia.
Radio Vega, torsdag 12 november kl. 18.03. Repris onsdag 18 november kl. 13.03.
Från och med torsdag kväll finns programmet också på Arenan.

Intresserad av gamla gitarrer? Här kan du se en video om en musikaffär i London som handlar med antika gitarrer.

Fokus på video: Gitarrklenoder i London - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan