Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Strömsös julgransspecial

Från 2015
Jul på Strömsö
Bildtext Julgranen dekoreras på Strömsö.
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Julen kommer alltid snabbare än man tror. Adventshelgerna är därför fina tillfällen att samla familj eller vänner till pysselkvällar. Här får du tips på hur du kan bygga julgranar eller göra dekorationer som ger stämning.

Japanska julgransbollar
Pompoms eller garnbollar är något som de flesta har gjort någon gång under sin skoltid. Japanerna har utvecklat detta hantverk till en riktig konstform med mer eller mindre avancerade mönster.

Strömsö inslag: Japansk julgransboll - Spela upp på Arenan

Julgran av gamla kvistar
Det finns andra sätt att undvika granar som barrar. Bygg en gran av gamla kvistar som legat länge på marken. Ta de som har lite mossa och är lagom grå och avskalade. Låt kvistarna glänsa i naturlig lyster eller måla dem i spännande färger.

Julgran av gamla kvistar.
Bildtext Julgran av gamla kvistar
Bild: YLE/Strömsö

Vika julgran av tapet eller papper
Ett vackert pappersark eller en bit gammal tapet kan lätt vikas till dekorativa granar. Följ Camillas beskrivning och skapa julstämning.

Pappersgranar ger julstämning
Bildtext Vikt pappersgran
Bild: YLE/Strömsö

Julgran av trä
Tomas ger ett alternativ för dig som varken vill ha barr i alla hörn eller inspireras av tanken på en plastgran. Han bygger en smidig julgran av mdf-skivor efter en idé av Lee Esselström.

Virka stjärna till julgranen
Virkade stjärnor och girlanger är vackra i julgranen, men även fina att dekorera paket med. Använd de sista garnresterna och virka många små stjärnor i olika färger.

Virkad stjärna
Bildtext Virkad stjärna i julgranen
Bild: Yle/Strömsö

Dekorera julgranen med rundlar av plast
Tomas Lindéns strömsöjulgran i trä är röd till färgen och kräver därför speciella dekorationer. Ann-Louise Strengell syr plastrundlar som fylls med kryddor och godis..

Ann-Louise klär julgranen.
Bildtext Ann-Louise dekorerar julgranen.
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Julgransmatta av elefantgarn
Julgransmattor finns i många olika material och former. Lee introducerar elefantgarnet, ett helyllegarn som är tovat extremt tjockt och gör en luftig julgransmatta av det.

Lee syr en julgransmatta.
Bildtext Lee syr julgransmatta av elefantgarn.
Bild: Svenska Yle / Strömsö