Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Besvär kan försena patientdatasystem

Från 2015
Läkare skriver något på ett tangentbord.
Bildtext Apotti ska ersätta omkring 50 olika datasystem som nu används inom social- och hälsovården i huvudstadsregionen.
Bild: Yle

Upphandlingen av det jättelika patientdatasystemet Apotti blir igen ett fall för Marknadsdomstolen. Direktören för Apottiprojektet Hannu Välimäki vill nu trots besväret att avtalet med leverantören godkänns.

- Direkt när vi hörde om besväret lade vi in en förfrågan till Marknadsdomstolen om att trots besväret fortsätta projektet med leverantören Epic Systems, säger Välimäki.

Marknadsdomstolen ska ta ställning till förfrågan denna eller nästa vecka. Annars behandlas besväret i vanlig ordning och i så fall kan det räcka flera månader.

Enligt Välimäki har målsättningen varit att skriva under avtalet med leverantören Epic Systems i början av december.

I augusti stod det klart att det är Epic Systems som ska leverera det patientdatasystem, som ska tas i bruk av kommunerna i huvudstadsregionen om några år.

CGI: Vi har aldrig varit med om någonting liknande

CGI, som förlorade upphandlingen ligger bakom besväret till Marknadsdomstolen. Företaget besvärade sig också till domstolen i januari.

Yle Huvudstadsregionen har tagit del av besväret där CGI på flera punkter pekar på att valet av Epic strider mot upphandlingslagen.

Bland annat skriver CGI i sitt besvär att dokument som visar Epics anbud och motiveringarna till att det valdes har mörklagts för CGI. Företaget har enligt besväret första gången begärt ut de här dokumenten i augusti och på nytt i oktober. CGI skriver att man aldrig har varit med om någonting liknande och att projektbyrån bör följa offentlighetslagen.

Välimäki säger att CGI förra veckan fick de begärda dokumenten, strax efter att besväret hade lämnats in.

- Vi har nu gett de begärda dokumenten med undantag av affärshemligheter, som har strukits över. Det handlar om en stor mängd material som måste gås igenom före det skickas iväg.

"Jag hoppas att Apotti tas i bruk av hela vårdområdet"

Under hösten har de berörda kommunerna godkänt Epic som leverantör av patientdatasystemet. Datasystemet ska tas i bruk i Helsingfors, Grankulla, Vanda, Kyrkslätt samt inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Den planerade vårdreformen kommer att ändra på gränserna när det gäller vården i Nyland, men enligt Hannu Välimäki innebär det inget problem för Apotti.

- Alla kommuner i Nyland kan ta i bruk Apotti och Nyland ser ut att bli ett självstyrelseområde. Jag hoppas därför att Apotti blir det datasystem som hela vårdområdet använder sig av.

För kommuner som nu står utanför räcker det att anmäla att man vill ta i bruk Apotti. Enligt Välimäki behövs ingen särskild upphandling.

Kan också tas i bruk av privata aktörer

I regeringens förslag till vårdreform betonas valfrihet, där en patient ska välja mellan privat och offentlig vård. Speciellt i huvudstadsregionen kan privata vårdaktörer ha en marknad. Apotti kommer ändå inte att användas på den privata sidan.

- Vi har ändå en möjlighet att erbjuda Apotti också till privata företag eller tredje sektorn, som säljer tjänster till kommunen. Det finns en portal för det, säger Välimäki.

I det här skedet har ändå inga förhandlingar med privata vårdföretag förts, uppger Välimäki.

Patientdatasystemet tas stegvis i bruk från och med 2017. Först ut är Pejas sjukhus i Vanda där Apotti ska vara i bruk under hösten 2017. Under åren därpå följer övriga kommuner efter.

Kostnaderna för patientdatasystemet beräknas bli 335-430 miljoner euro under tio år.