Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skarvarbetsgrupp utsedd - skärgårdsbo hoppas på åtgärder

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2016 08:23.
Skarvar njuter i solen

Nu har Miljöministeriet utsett medlemmarna i den arbetsgrupp, som ska utreda skarvsituationen. I arbetsgruppen finns representanter för 15 olika organisationer och förbund.

Gruppen består bland annat av forskare, myndigheter, representanter för Finlands yrkesfiskare och lantbruksproducenter, ornitologförbundet BirdLife och naturskyddsförbundet. Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP) är ordförande för skarvgruppen.

- Jag åtar mig gärna det här uppdraget. Det är mycket positivt att minister Tiilikainen (jordbruks- och miljöminister Kiimo Tiilikainen, C) vill driva frågan framåt, kommenterar Henriksson.

Rosalabon Sixten Laine hoppades att en representant från skärgården skulle ha kommit med. En person som bor i skärgården och som på ett konkret sätt ser hur skarven påverkar miljön. Det skulle ha gett arbetsgruppen mer trovärdighet, anser Laine.

Sixten Laine
Bildtext Sixten Laine.

- Som värst har vi haft över 3 000 skarvar här i vår lilla hemvik. Ibland kan 400 till 600 skarvar fiska här på en och samma gång. Vi får ingen fisk här längre, konstaterar Laine.

Skarvarbetsgruppen ska utreda hur man på ett hållbart sätt kan minska på de skador som skarvarna orsakar. Sixten Laine har ett önskemål.

- Jag hoppas att man börjar pricka skarvägg för att stoppa fågelns framfart. Det är lönlöst att tillåta skarvjakt på några hundra individer, det hjälper inte, forsätter Laine.