Hoppa till huvudinnehåll

De vill bestämma i Pargas och i Kimitoöns kommun

Om en dryg vecka får kandidaterna sina nummer.

Nu står det klart vilka personer som ställer upp i kommunalvalet i Pargas och i Kimitoöns kommun. Observera att alla kandidater ännu ska granskas av kommunernas centralvalnämnder och att listorna därför ska ses som preliminära.

Plugga vid ÅA: Musikvetenskap

Bli kritiker, radioröst, orkesterintendent, festivalproffs.

Musikvetenskapen vid Åbo Akademi utbildar inte musiker, men ger en bra grund för kritikerskap och administration eller ledning av symfoniorkestrar och musikfestivaler.

Stora planer för skolan i Iniö - daghemmet flyttar in i höst

I planerna ingår också elektroniska passerkort till bibban.

Vattenskadan som uppdagades i januari i skolbyggnaden är så pass allvarlig att stora reparationer krävs innan barnen kan återvända. Det säger Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl som vill tro att man kan vända situationen till något positivt.

Vårens kommunalval borde intressera unga

"Om man inte röstar får man inte heller klaga."

"Eftersom ansvaret för sjuk- och hälsovård flyttas över till landskapen, så kan kommunerna lägga mer fokus på exempelvis kultur och på ungdomsfrågor", säger samhällspedagogstuderande vid YH Novia.

En person omkom efter tågolycka i Åbo

Personen blev påkörd vid järnvägskorsningen i Svalas.

En person omkom då hen blev påkörd av ett tåg vid järnvägskorsningen i stadsdelen Svalas i Åbo vid 10.30-tiden på tisdagen. Intercitytåg 945 var på väg från Helsingfors till Åbo då olyckan var framme.

Fler åker med Föli

Antalet resor har ökat med 5,6 procent.

Förra året gjordes 25,7 miljoner resor i Åboregionens Föli-kollektivtrafik. Det här meddelar Finlands Lokaltrafikförening (LTF).

Quiz: Kan du namnen på Åbokvarteren?

Var ligger Hjorten, Solen och Månen?

Då Carl Ludvig Engel ritade upp en stadsplan för Åbo 1828 fick kvarteren namn inspirerade av djur, växter och mytologi. Vissa av namnen används mer, andra mindre. Kan du para ihop rätt kvarter med rätt namn?

Bytesbörsen 28 februari

En hel del intressant den här veckan!

Elgitarr, garn, damcykel, damväxelcykel, svart soffbord, slalomskidor och fotpall den här gången!

Åboland från ovan i serien Vårt land

Se Bengtskär, Rosala och Prostvik ur helikopterperspektiv.

Serien Vårt land presenterar Finland och dess storslagna natur från luften. Finland visas upp såväl under sommargrönska som under kall vinter. Med finns bilder från hela Finland: från fjällen i Lappland, de österbottniska slätterna, sjölandskapet i östra Finland, skärgården och kusttrakten samt från olika städer och livet i dem. I avsnittet Åland och Skärgårdshavet glider kameran över Mariehamn, Bengtskär, Rosala, Prostvik, Åbo och Nådendal. Alla avsnitt finns tillgängliga på Arenan.

Närbild - om händelser och mänskor i Svenskfinland. Nytt avsnitt på Arenan varje söndag kl 20.00.

Svenskan öppnar Norden för invandrare

Många invandrare vill ha svenska som första språk.

Vilket språk lönar det sig att välja för nyfinländarna när de slår sig ner i på två-eller svenskspråkiga orter? Victoria Yaroshik flyttade från S:t Petersburg till helfinska Nådendal. Hon valde trots det svenska som sitt första språk.

Läs mera:

Fråga fritt!

Vad vill du veta om dina egna hemknutar? Ställ en fråga och vi hjälper dig med svaret!
Av de frågor som kommer in till redaktionen väljer vi regelbundet ut tre som vi ordnar en omröstning kring. Efter det är det du som avgör vilken av dem vi ska ta itu med! Det gör du genom att på webben rösta på den fråga som intresserar dig mest.

Lyssna på Vega Åboland

Nu på Vega Åboland

Laddar program...

Åboland - radionyheter

Lyssna i efterhand på Arenan

Kontakta Yle Åboland, telefon 02-271 7855

Kontaktuppgifter

Växel 02-270 900, fax 02-271 7850

Hampspinnaregatan 14 (Logomo Konttori)
PB 400, 20101 ÅBO

Kimitoön: Monica Forssell tfn 040-860 3961
Pargas: Johanna Ventus, tfn 040-176 2417

Fler kontaktuppgifter, våra e-epostadresser är fornamn.efternamn@yle.fi

Tipsa Yle Åboland

Tipsa anonymt via det här formuläret om du ser eller hör något intressant! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta!

Nyligen publicerat - Åboland

 • Åbos nyrenoverade stadsteater tas i bruk i september

  Stadsteaterns renovering håller den nya tidtabellen.

  Renoveringen av Åbo stadsteater håller den uppdaterade tidtabellen. Precis som man har planerat kommer den stora scenen i den nyrenoverade teatern att tas i bruk i höst, eller närmare bestämt den 15 september.

 • Plugga vid ÅA: Musikvetenskap

  Bli kritiker, radioröst, orkesterintendent, festivalproffs.

  Musikvetenskapen vid Åbo Akademi utbildar inte musiker, men ger en bra grund för kritikerskap och administration eller ledning av symfoniorkestrar och musikfestivaler.

 • Åbolands Nation firade 40 år med att vinna Fastlaskiainen

  Studentföreningen ÅsNa tog hem Fastlaskiainen 2017 i Åbo.

  I år fyller Åbolands Nation (ÅsNa) vid Åbo Akademi 40 år. Studentföreningen firade jubileumet på absolut bästa sätt genom att vinna den prestigefyllda pulktävlingen Fastlaskiainen.