Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Alexandras örtagård - Strömsö

Huvudinnehåll

Två pumpflaskor hårspray

Strömsös bästa ekologiska kosmetika

Recept på allt från deodorant till schampo.

Värmande kryddte och rosmarinolja

Håll dig varm med örter

Fryser du ? Så här håller du dig varm.

En flaska och en burk.

Ta tillvara groblad, naturens eget plåster, och sätt på burk till vintern

Groblad växer i gräsmattan och vid vägkanten.

en halverad citron

Vaxa ben med socker och citron

Benvaxning med det du har i köket.

Alöexandra visar hur man råder bot på mygg.

Vandrarens survivalkit

Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

Alexandra fotograferar växter i Jokkmokk

Fjällträdgården i Jokkmokk

I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

Liniment

Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

Några små burkar med kryddor på en svart bänk.

Gör en värmande kryddskrubb med kanel och kardemumma - den gör huden mjuk och ren

En enkel skrubb med socker, olja och värmande kryddor.

Fröpåsar

Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

Rosenlassi svalkar i sommarvärmen.

Rosenlassi

Dryck som svalkar på inom- och utombords

Tvål med havssand

Tvål med havssand

Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

Örtkudde

Örtkudde

En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

Kärleksmagi

Kärleksmagi

Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.

Tvålskrubb

Tvålskrubb

Fasta tvålar kan vara fantastiskt mysiga.

Herbarium

Herbarium

Det bästa med att göra ett eget herbarium är att det till slut blir en örtabok som är helt ensam i sitt slag. Det är riktigt trevligt att göra herbarieblad om alla de växter som man har någon slags relation till.

Handolja och massageolja

Handolja och massageolja

De flesta hudkrämer på marknaden innehåller fetter som egentligen inte är speciellt bra för huden. Känner man sig osäker på innehållsförteckningarna kan man göra sin egen handolja istället.

Hårinpackning med honung

Hårinpackning med honung

En hårinpackning kan man enkelt och billigt göra själv. Grundingrediensen i den här inpackningen är honung, som är en riktig dunderkur för håret.

Badmössa

Badmössa

Lyxa till din vardag med en rolig badmössa. Istället för att använda plastpåse på huvudet under inpackningens verkningstid (för att öka effekten av inpackningen) kan man snabbt sy sig en liten accessoar som piggar upp i vardagen.

Drick ingefäravatten tre gånger om dagen.

Använd ingefära och vitlök i kampen mot förkylning

Alexandra gillar enkla kurer. Här är de!

Torkolla

Torkolla - torka örter och växter

Artikel om att torka örter.

Ett fotbad med blommor.

Fixa fina fötter till festen och sommaren

Med ett bad och en kotte kommer du långt.

Lavendelskorpor

Lavendelskorpor

Tips på goda skorpor

Lavendelbadsalt

Lavendelbadsalt

För den som längtar efter ett lugnande bad och vill lämna dagens och veckans stress bakom sig är ett lavendelbadsalt något att pröva på. Det går snabbt att sätta ihop och är också en utmärkt gåva! Kom bara ihåg att ta det lugnt med lavendelblommorna så inte avloppet blir tillstockat.

Örtkarameller

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta Karameller är lätt och roligt att göra själv. Med en enkel karamellmassa bestående av vatten, strösocker och druvsocker kan man åstadkomma massor av olika smaker.

Handinpackning

Att göra handbad och handinpackningar tycker jag är underbar självterapi! Förutom härligt mjuka och rena händer får man också en stund när man faktiskt är praktiskt förhindrad att göra någonting annat än att bara koppla av och njuta. Den här behandlingen är extra bra om man är smutsig, jordig eller oljig om händerna.

Ansiktsskrubb

Gör en ansiktsmask med nötter och örter."

Rakning med ångbad, olivoljetvål och hemgjort rakvatten

Rakning behöver inte vara en trist nödvändighet. Lås in dig i badrummet och skäm bort dig själv en stund! Många passar på att raka sig efter bastubadet när huden är varm, mjuk och smidig.

Örtdeodorant

Fördelen med att göra egna hudvårdsprodukter är att man får välja själv vad de ska innehålla! Vi gjorde en enkel deodorant som tillåter huden att svettas lite men motverkar dålig lukt. Grundreceptet är en gammal toalettättika bestående av rosenvatten och äppelcidervinäger.

Badbrus

En badbrusboll i badvattnet är riktigt lyxigt! När man lägger bollen i vattnet börjar den bubbla och spraka och sprida väldoft i badrummet. Prova att göra terapeutiska bollar för kvällsro, anti-stress, energi eller romantik… Det här behöver du: 317 g natriumbikarbonat 185 g citronsyra (1,5 g cellulosa) 19 ml turkisk rödolja 5-10 dr badbrusfärglösning ca 15 dr eterisk olja Örter till dekoration Vi använde eterisk olja från lavendel för kvällsro, citron som är uppiggande och ger energi och ylang ylang som gör underverk för romantiken.

Getmjölkstvål

Alexandra och Lee gjorde egen tvål på gammaldagsvis, alltså helt från grunden med egen fettblandning. Med det här grundreceptet kan man göra flera olika slags tvålar och eftersom det blir många tvålar så kan man bra dela på smeten när man rört ihop den och så gör man två olika slags tvålar på en gång.

Massagekaka

En massagekaka är helt enkelt massageolja i fast form. Den är gjord av kakaosmör som har den egenskapen att det smälter till olja vid 37 grader, samma som vår kroppstemperatur.

Vetedyna

En vetedyna är enkel att göra själv. Sy en påse och fyll med hela vetekorn, och vips har du en värmande kompis! Alexandra och Lee gjorde en vacker variant med väldoftande örter och monogramförsedda dynvar.

Örtbad

Att bada med örter är en härlig upplevelse! Det finns många olika örter man kan använda, t.ex: - Kamomill – rogivande kvällsbad - Lavendel – lugnande och harmoniserande - Citronmeliss – avslappnande efter en stressig dag på jobbet eller en lång bilresa - Rosmarin Det här behöver du: 2 l örter 5 l vatten ev.

Läppomada med choklad

I vår del av världen går det åt mycket läppomada, eller cerat som det egentligen heter, för att hålla läpparna mjuka och smidiga under den kalla årstiden. Lee och Alexandra gjorde en härlig variant med choklad som smakar underbart och håller läpparna friska hela vintern!

Fotbad med rosmarin och citron

Ett varmt fotbad är välgörande för hela kroppen. Det kan räcka med att fylla en balja med varmt vatten och stoppa ned fötterna en stund, men med enkla medel kan man förhöja upplevelsen till en riktigt lyxig njutning.

Hushållsapoteket

Man behöver inte gå till apoteket för alla småkrämpor, ibland räcker det med att titta i kryddskåpet. Alla våra kryddor har faktiskt medicinska egenskaper vid sidan av sina egenskaper som smakförhöjare.

Alexandra och Sussana plockar örter.

Sommarens medicinskåp

Det finns en mångfald växter som fungerar läkande under sommaren. Här ger Alexandra tre exempel på växter som agerar plåster, myggmedel och motverkar fotsvett.

Alexandra De Paolis örtblandningar

Tag fina kvistar från en, gran och tall och klipp eller hacka dem smått. Fyll en glasburk till 3/4 med barren och fyll sedan på med vegetabilisk olja ända upp.