Hoppa till huvudinnehåll

Glad midsommar!

Midsommarstångens historia

Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia.

Redaktör Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia, medan han spelar folkliga låtar på munspel och ritar bilder.

Somrig sommar

Det finns flera sätt att simma

Linda har väntat på att börja simskolan. Och nu när det äntligen är hennes tur är allt förstört. Men när Linda kommer fram till stranden får hon sitt livs överraskning. Simlärarna ser ju precis ut som hennes Barbie och Ken! Ulrika Bengts barnfilm från 1997 visar fram sommaren.

Lindas båtsemester

Det är den bästa dagen på hela sommarlovet. Linda och hennes familj seglar ut till småbåtshamnen där Linda får träffa sin båtbyggarkompis Emma. Men snart märker Linda att Emma intresserar sig för någonting helt annat än båtbygget.

Nina på scoutläger

Nina scoutläger blir inte som hon tänkt sig.

I ett dramatiserat barnprogram från 1996 träffar vi Nina som åker på scoutläger.

Världsspännande i radio

Sommar med Tove Jansson!

Pyssla i trädgården med Aagot

Naturväktarna är eviga!

Hallå, det är Naturväktarna!

Programmet har gått sedan 1971 och besvarat naturfrågor.

Naturväktarna är ett av Rundradions tidiga interaktiva radioprogram med ring-in-samtal. Programmet har snurrat på sedan 1971 och otaliga radiolyssnare har njutit av roliga och spännande djurfrågor. Seportaget följer med när man sänder för 800 gången.

För 50 år sedan

Martin Luther King

Martin Luther Kings dröm dog i Memphis

Martin Luther King sköts i Memphis 1968.

Martin Luther King, ledaren för den svarta medborgarrättsrörelsen höll sitt välkända tal "I have a dream" i augusti 1963. Han sköts till döds i Memphis den 4 april 1968.

Demonstranter i Paris 1968.

Studentkravallerna i Paris 1968

I maj 1968 var Frankrike nära en revolution.

I maj 1968 var Frankrike nära en revolution. Studenterna steg upp på barrikaderna och med dem också skolelever och arbetare.

Sommarstress

Bilar, Yle 1968

Huvudstadsborna pendlar till skärgården

Vägarna fylls av personer som skall fira sin semester.

Vägarna fylls av personer som skall fira sin semester någonstans. Idealet är den egna lyxiga stugan i skärgården. Skall skärgården och kusten finnas till bara för dem som kan reservera och köpa en bit av stranden?

Humor från förr - återpubliceringar på Yle Arenan

Kent från Jakobstad

Kent åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd.

Vi möter Kent han som åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd. Saker och ting går inte riktigt som han hade tänkt sig.

Västnyländsk klassiker återpublicerad på Yle Arenan

För hundra år sedan

120 år!

För tjugo år sedan

Inne på Kiasma, 2000

Motstridiga åsikter om Kiasma

Byggnaden, den moderna konsten, företagen – allt är fel?

Innan Kiasma öppnades i Helsingfors gick åsikterna isär om museets arkitektur. En del hyllar det djärva beslutet att anlita en amerikansk arkitekt, medan andra tycker byggnaden är anskrämlig. Och hur är det med konsten? Får den sponsoreras?

20 år av nutidskonst på Kiasma

Den 30 maj har det gått 20 år sedan Kiasma invigdes.

För en yngre generation är det nutidskonsten på Kiasma som kommit att bäst motsvara deras uppfattning om vad konst är idag, menar amanuens Patrik Nyberg.

Topelius fyller 200 år

Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

Hörspelet Fältskärns berättelser

13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Samtal om livet

Använd dig av arkivmaterial på många sätt!

Om Yle Arkivet

Så här bäddar du in Arkivets material.

Yles arkiv består av en unik samling finländskt innehåll. Bland annat finns tv-program och film från och med år 1906 samt radiomaterial från 1935 fram till dags dato.

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet