Hoppa till huvudinnehåll

Höstväder

Varning för svart is!

I den här varningsfilmen informeras bilisterna

Den svarta, genomskinliga is som bildas vid snabb nedisning av vägar är djävulskt farlig för bilister. I den här varningsfilmen informeras bilisterna med skrämselpropaganda.

Höststormar från förr

Höststorm i Helsingfors 1956 och 1970.

I en kort stumfilm av Veikko Itkonen inbjuds vi till ett riktigt äventyr när en höststorm ryter fram över Helsingfors 1956. Och i fina färger får vi se stormen ryta till över havet 1970.

Det finlandssvenska höstvädret

Godmorjens på er allesamman från meteorologiska institutet!

"Och då säger vi godmorjens på er allesamman från meteorologiska institutet...". Kurre Österberg står med meteorologerna och presenterar det finlandssvenska vädret.

Fårskall och storslakt 1955

Följ med till ett spännande fårskall på Björkö.

Följ med till ett spännande fårskall på Björkö i oktober 1955. Alla fåren skall in från holmarna för att klippas och slaktas.

Vi minns Lars Huldén

Mentalvård

När depressionsvården blev medikaliserad

Skall man äta antidepressiva läkemedel?

Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

Tove Jansson läser...

Tove Jansson läser ur Bildhuggarens dotter

Tove Jansson läser självbiografiska noveller om barndom.

De fristående novellerna i Bildhuggarens dotter (1968) ger en magisk inblick i Tove Janssons barndom. Här läser Tove Jansson noveller om konstnärsliv, stad, skärgård, hav, äventyr, husdjur, pappor, mammor och fruar.

Frågor, lek och frågesport

Kvistiga frågor 1970-1971

Om fuskläkare och skatter.

Gustaf Laurent var en viktig radioröst för många lyssnare i över 15 år. Här svarar han på lyssnarnas kvistiga frågor om bl.a. trafik, vägar, fuskläkare och skatter.

Frågesport på schackbrädet

Svart och vitt så det förslår är det i denna frågelek.

Svart och vitt så det förslår är det i denna frågelek. Frågeschack är en frågesport där de tävlande, genom att svara rätt på frågor, får en vacker kvinna utklädd till häst att röra sig på ett schackbräde.

Tv-drama ger spänning, katastrofer och starka känslor

Din vredes dag

Stordrama om Finland under lilla ofredens tid 1741-1743.

Din vredes dag var ett drama i storproduktion av Åke Lindman. Dramat bygger på en roman av Barbara Winckelmann och handlar om Finland under lilla ofredens tid 1741-1743.

Barnens Yle

Vi på Lilla Torget

Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.

I de vackraste färger får vi se och höra glada barn sjunga med Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.

Lek med Atte

Atte och hans vänner leker att de är en cirkus.

Utklädda i clownnäsor och trollkarlshattar leker Atte och hans vänner, Mirabell och Elmeri, att de är en cirkus. Fantasin tar också över när han och Elmeri leker spöktåg.

Använd dig av arkivmaterial på många sätt!

På älgjakt

Älgjakt i Fiskars

Jaktlaget i Fiskars jagar med hund.

Jaktlaget i Fiskars jagar med hund. Männen är överens om att det måste vara något i generna som får dem och hundarna att älska jakten så mycket.

Yle 90 år - Arkivet 10 år!

Arkivet väcker minnen till liv

Våra minnen gör oss till dem vi är.

"Vem höll du senast i handen? Kommer du ihåg? Våra minnen gör oss till dem vi är. De är stunder fyllda av smärta och skönhet. Allt det som är värdefullt för oss." När Arkivet och Elävä arkisto fylllde 5 år gjordes en tv-trailer som berättar om minnen, att minnas och vad som kan hittas i Arkivets gömmor.

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet

  • Ollas Viktor är Huldéns visa om emigranten

    Låten har text av Lars Huldén och melodi av Kaj Chydenius.

    "Ja han sjungde Ollas Viktor, och det lät särdeles vackert." Lars Huldéns sång om Ollas Viktor som skall emigrera från Finland till det stora landet fick melodi av Kaj Chydenius. Och blev en älskad och kort berättelse om emigrationen som berörde många finländare, i synnerhet i Österbotten.

  • När WTC-tornen föll och världen klövs itu

    Den elfte september 2001 stannade hela västvärlden upp.

    Den elfte september 2001 stannade hela västvärlden upp. Runt hela världen satt människor klistrade framför TV-rutor som visade samma bilder om och om igen. Två flygplan som flyger in i World Trade Center, explosioner, kaos och skyskrapor som rasar samman.