Hoppa till huvudinnehåll

Glycerolbehandlad rönn

Mognande rönnbär i augusti.
Mognande rönnbär i augusti. Mognande rönnbär i augusti. Bild: Yle/Rolf Granqvist rönnbär

Om du vill bevara kvistar av rönn kan du behandla dem med glycerol. Glycerol gör bladen läderaktiga, hållbara och vackra till färgen. Glycerolbehandling passar också bra för blad och kvistar från andra växter. Glycerol får du från apoteket, det är ganska dyrt men du klarar dig oftast med 0,5 liter.

Det här behöver du:

Glycerol
Vatten
Vackra kvistar av rönn med blad och rönnbär (eller blad och kvistar av andra växter)

Så här gör du:
1. Plocka vackra kvistar av rönn där bladen ännu är gröna. Ta bort dåliga blad eftersom de kan lossna efter eller under behandlingen.

2. Blanda till glycerolblandningen. Glycerolen skall spädas ut med vatten i proportionerna 1 del glycerol och 2 delar vatten. Blanda glycerolen i kokande hett vatten. Låt sedan blandningen svalna.

3. Klyv upp skaftet på kvistarna ca. 4-5 cm nerifrån. Ställ kvistarna att stå en timme i ett kärl med ca 10 cm hett vatten. Flytta sedan kvistarna att stå till den avsvalnade glycerolblandningen. Hur bra slutresultatet blir beror på hur snabbt kvistarna suger i sig av glycerolblandningen. Förändringen syns bäst på undersidan av bladen. När du märker att alla blad har dragit i sig av blandningen, oftast tar det ca. en vecka, kan du flytta bort kvistarna och sätta i nya kvistar. Låt inte kvistarna stå för länge i blandningen då kan bladen dra åt sig för mycket olja och bli kladdiga.

4. Nu är kvistarna färdiga att användas som t ex prydnader. Glycerolbehandlade blad och kvistar blir vackra och glänsande och står sig oftast flera år utan att blekna eller vissna.

Expert: Ann-Louise Strengell

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • En tripod står alltid stadigt

  En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

  En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Stjärna av vass

  Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

  Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

 • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

  Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

  Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!