Hoppa till huvudinnehåll

Glycerolbehandlad rönn

Mognande rönnbär i augusti.
Mognande rönnbär i augusti. Mognande rönnbär i augusti. Bild: Yle/Rolf Granqvist rönnbär

Om du vill bevara kvistar av rönn kan du behandla dem med glycerol. Glycerol gör bladen läderaktiga, hållbara och vackra till färgen. Glycerolbehandling passar också bra för blad och kvistar från andra växter. Glycerol får du från apoteket, det är ganska dyrt men du klarar dig oftast med 0,5 liter.

Det här behöver du:

Glycerol
Vatten
Vackra kvistar av rönn med blad och rönnbär (eller blad och kvistar av andra växter)

Så här gör du:
1. Plocka vackra kvistar av rönn där bladen ännu är gröna. Ta bort dåliga blad eftersom de kan lossna efter eller under behandlingen.

2. Blanda till glycerolblandningen. Glycerolen skall spädas ut med vatten i proportionerna 1 del glycerol och 2 delar vatten. Blanda glycerolen i kokande hett vatten. Låt sedan blandningen svalna.

3. Klyv upp skaftet på kvistarna ca. 4-5 cm nerifrån. Ställ kvistarna att stå en timme i ett kärl med ca 10 cm hett vatten. Flytta sedan kvistarna att stå till den avsvalnade glycerolblandningen. Hur bra slutresultatet blir beror på hur snabbt kvistarna suger i sig av glycerolblandningen. Förändringen syns bäst på undersidan av bladen. När du märker att alla blad har dragit i sig av blandningen, oftast tar det ca. en vecka, kan du flytta bort kvistarna och sätta i nya kvistar. Låt inte kvistarna stå för länge i blandningen då kan bladen dra åt sig för mycket olja och bli kladdiga.

4. Nu är kvistarna färdiga att användas som t ex prydnader. Glycerolbehandlade blad och kvistar blir vackra och glänsande och står sig oftast flera år utan att blekna eller vissna.

Expert: Ann-Louise Strengell

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Sticka mössa med bladmönster

  En liten utmaning för den som kan stickningens grunder.

  Sticka en mössa med blad som växer upp ur resåren och toppas av kronblad som möts i mössans mitt. Lär dig använda olika sorters maskor och skulptera fram mönster i rätstickning med avig botten.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Bygga kök

  Saker man kan tänka på när man bygger kök.

  Vi bygger och pratar om kök, konstruktion och ytbehandling.