Hoppa till huvudinnehåll

Glycerolbehandlad rönn

Mognande rönnbär i augusti.
Mognande rönnbär i augusti. Mognande rönnbär i augusti. Bild: Yle/Rolf Granqvist rönnbär

Om du vill bevara kvistar av rönn kan du behandla dem med glycerol. Glycerol gör bladen läderaktiga, hållbara och vackra till färgen. Glycerolbehandling passar också bra för blad och kvistar från andra växter. Glycerol får du från apoteket, det är ganska dyrt men du klarar dig oftast med 0,5 liter.

Det här behöver du:

Glycerol
Vatten
Vackra kvistar av rönn med blad och rönnbär (eller blad och kvistar av andra växter)

Så här gör du:
1. Plocka vackra kvistar av rönn där bladen ännu är gröna. Ta bort dåliga blad eftersom de kan lossna efter eller under behandlingen.

2. Blanda till glycerolblandningen. Glycerolen skall spädas ut med vatten i proportionerna 1 del glycerol och 2 delar vatten. Blanda glycerolen i kokande hett vatten. Låt sedan blandningen svalna.

3. Klyv upp skaftet på kvistarna ca. 4-5 cm nerifrån. Ställ kvistarna att stå en timme i ett kärl med ca 10 cm hett vatten. Flytta sedan kvistarna att stå till den avsvalnade glycerolblandningen. Hur bra slutresultatet blir beror på hur snabbt kvistarna suger i sig av glycerolblandningen. Förändringen syns bäst på undersidan av bladen. När du märker att alla blad har dragit i sig av blandningen, oftast tar det ca. en vecka, kan du flytta bort kvistarna och sätta i nya kvistar. Låt inte kvistarna stå för länge i blandningen då kan bladen dra åt sig för mycket olja och bli kladdiga.

4. Nu är kvistarna färdiga att användas som t ex prydnader. Glycerolbehandlade blad och kvistar blir vackra och glänsande och står sig oftast flera år utan att blekna eller vissna.

Expert: Ann-Louise Strengell

 • Man Booker-priset gick till Anna Burns

  Första nordirländska författaren som tilldelas Bookerpriset.

  Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset "The Man Booker Prize" går i år till den nordirländska författaren Anna Burns för hennes roman "Milkman".

 • NYT: Utpekade för Khashoggis försvinnande har kopplingar till kronprinsen

  Trump höjer tonen till Saudiarabiens försvar.

  En av de män som Saudiarabien pekat ut som misstänkt för journalisten Jamal Khashoggis försvinnande kan kopplas direkt till kronprins Mohammed bin Salman, rapporterar New York Times. Mannen har fotograferats då han stiger av ett flygplan tillsammans med kronprinsen och verkar ingå i kronprinsens vaktstyrka under ett besök i Houston.

 • Nya inneluftsproblem i Oxhamns skola i Jakobstad

  Åtta av elva lärare känner av problemen.

  Problemen med inomhusluften i Oxhamns skola i Jakobstad fortsätter. Åtta av elva lärare lider av den dåliga luften, en av dem har förflyttats till andra utrymmen enligt rektor Peter Lindqvist

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk