Hoppa till huvudinnehåll

Videvägg

Videung
Vide är ett starkt material. Videung Bild: YLE/Arja Lento videung
Videvägg

Vide- eller pilflätning är inte bara trendigt utan även roligt, billigt och enkelt. På en liten stund kan du skapa ett inramat rum i din trädgård. Satsar du lite mera tid kan du få en avskärmande häck runt hela tomten. Av vide kan du även laga vackra stöd till dina klängväxter, små träd med flätade stammar, en kant till köksträdgården eller varför inte en vacker trädgårdsskulptur? Möjligheterna är oändliga!

Videvägg under arbete
Det här behöver du:
  Grensax
  Sekatör
  Färska pil/videkäppar, 200-250 cm långa, 10 slanor/löpmeter
  2-4 pil/videkäppar till ändstolpar
  Bindbast

Så här gör du:

Grensaxen använder du då du samlar in vidematerialet från naturen, sekatören till ansning av slanorna och bindbasten till hopbindning. Istället för bindbast kan du också använda vide.

Av färsk pil eller vide kan du göra häckar, lövkojor, tunnlar och träd. En grönskande bänk att sitta på är inte heller så dumt. Använd färsk pil eller vide då du vill att det du skapar ska börja grönska. Färsk pil och vide bör skördas på våren och användas direkt. Det är viktigt att komma ihåg att slanor från videväxter får kraftiga rötter som kan ställa till med skada. Håll dej alltså en bra bit undan källare, rörledningar och liknande då du väljer en plats för din skapelse.

Om jorden är hård eller stenig där du tänker placera din videvägg är det bäst att förbereda jorden. Gräv ett 30-40 cm djupt och 20 cm brett dike och fyll det med humusrik jord. Lerjord är bra för den binder fukt, ifall den är svårbearbetad kan du blanda med litet sand och kompost. Vattna rejält. Sedan är det bara att börja på.

Stick ner slanorna med ca 20 cm:s mellanrum så att varannan lutar till höger och varannan till vänster med 60 graders vinkel. Börja flätningen från vänster med andra slanan, dvs. första som lutar mot vänster. Den yttersta slanan i början och slutet av skärmen flätas sist. Fläta enligt grundregeln: varannan framför, varannan bakom.

Då du flätat hela skärmen tar du och flätar de yttersta slanorna så att de böjs runt ändstolparna och flätas in i rutmönstret. För att skärmen inte skall blåsa sönder är det bra att binda ihop topparna med bindbast. Du kan också ansa topparna för att få en jämn avslutning. Nu är det dags att vattna igen.

Vattna rikligt det första året. Det är skärmens övre del som börjar grönska först, så om du vill få ett helgrönt resultat genast första året, kan du plantera ettåriga klängväxter längs den.

Av torkad pil eller vide kan du också göra skulpturer, korgar och växtstöd. Pilslanorna skördas då på hösten och får torka. För att de skall vara lättare att fläta med läggs de i blöt så att de blir mjuka och böjliga. I stället för vide och pil kan du också använda t.ex. björk, rönn eller hassel.
(Expert: Chrisse Bonn)

Videvägg under arbete

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.