Hoppa till huvudinnehåll

Tampad burk

Tampad burk

Tampning är en traditionell teknik som till exempel används för att fästa ihop näver till burkar. Det är ganska arbetskrävande att tillverka en tampad burk men slutresultatet blir en vacker och hållbar burk.
Det här behöver du:

  Torr björknäver
  Hyvlad björk till lock och botten
  En rund trämall lika stor som burken (gör burken efter mallen, inte tvärtom)
  Träkilar
  Små träpluggar eller tändstickor
  Paraffinolja
  Lim
  Huggpipa/hålpipa
  Stämjärn
  Kniv

Bearbeta nävret med kniv
Så här gör du:
Använd helst näver från glasbjörk till din burk eftersom den är slätare än vårtbjörkens. Midsommarveckan är den bästa tidpunkten att ta näver för då savar björken som mest och nävern lossnar lätt. Du sårar inte trädet på nåt sätt fast du klär av det, den här tiden bildar nämligen björken nytt näver. Kolla med markägaren att du har lov att ta näver eftersom det lämnar fula märken på träden. Har du lång väg hem från skogen är det bra att sätta nävern i press mellan två skivor redan i skogen, för den rullar snabbt ihop sig. Låt sedan nävern torka mellan skivorna.

Skär ut trianglar med stämjärn
Till en tampad burk är det bra att använda lite kraftigare näver. Ju större burk, desto kraftigare näver behöver du. Nävern bör vara ordentligt torr, gärna får den ha torkat ett år, annars finns det risk att burken krymper då nävern torkar.

Skär till näverbiten med kniv eller sax till lämplig storlek. Anpassa längden på näverbiten så att ändorna går åtminstone 8 cm över varandra när du rullar den till en burk. Bäst är det att jobba med näver som har få ojämnheter. Kvistar spricker lätt. Tunna ut tjocka områden och ändorna på nävern med kniv.

Klipp upp flikar i ena sidan av nävern
Näverbiten ska rullas ihop till ett rör som fästs med utskurna mönster som träs in i varann så att fogen låser sig, det är alltså det som är tampning. Innan du börjar är det bra att mäta ut mönstret så noga som möjligt på näverbiten. Ta modell av mallen nedan och anpassa efter storleken på din burk. Använd blyertspenna så att du kan sudda ut strecken. Till tampningen behövs två verktyg: stämjärn och huggpipa. Mattkniv kan också användas.

Skär ut trianglar med stämjärn i båda ändorna av näverbiten. Om du vill kan du göra runda hål med huggpipa vid triangelspetsarna. Klipp upp flikar i ena sidan av nävern så att du kan trä in dem i den andra sidans hål (se ritning nedan: A).

När mönstret är klart rullar du ihop din burk
När mönstret är klart rullar du ihop din burk. För att det ska gå lättare att föra in flikarna i hålen kan du väta dem med vatten. Kom ihåg att den vackrare savsidan ska vara utåt.

Inne i röret ska du sedan limma ett foder för att dölja tampningen och för att få stadga i burken. Tunna också ut ändorna och tjocka partier på fodernävret. Fodret ska vändas så att savsidan kommer inåt. Limma fast fodret inuti burken så att fogen kommer ovanpå tampningen. Torka till sist bort överloppslim med en fuktig trasa.

Den färdiga fogen
Burken ska nu träs över en rund mall för att torka och få den rätta runda formen. Använd en svarvad rund trämall som du klyver på mitten så att den kan spännas ut med kilar. Har du ingen svarv kan du använda en rund träklabb som du klyver. Sätt plast utanpå mallen så fastnar inte burken. Slå in kilarna i ändorna på mallen så att burken spänns ut. Låt burken torka åtminstone i ett dygn.

Burken träs över en rund mall för att torka och få den rätta formen
Bottnen och locket till burken görs av hyvlad björk. För att få en lagom stor botten ritar du av innerformen på burken på en träbit. Såga sedan ut den runda bottnen utanför strecket, annars blir den för liten. Vill du att bottnen och locket ska sticka ut lite från burken så kan du limma ihop två bitar, en lite större och en lika stor som bottnen. Runda av locket så går det lättare in i burken. Fäst till sist bottnen med träpluggar. Borrar små hål i nedre kanten och limma fast träpluggar i hålen.

Nu är det bara att ytbehandla burken. Använd giftfri paraffinolja om du tänker förvara mat i din burk.

Ritning

(Expert: Tomas Lindén)

Nyligen publicerat - Bygga och bo