Hoppa till huvudinnehåll

Beskärning av träd och buskar

Bild: YLE/Tove Virta alm,dragsvik,natur,nya bostäder,nylands brigad,raseborg,träd,västnyland

Vi har samlat några tips om beskärning av buskar och träd. När och hur ska det egentligen beskäras i trädgården?

Träd

Att beskära är en konst och ett hantverk. Det är sant. Men det finns mycket om och kring beskärning som har lika många sanningar som beskärare. Tidpunkten för beskärning är egentligen hela året, förutom under tiden för savstigning på våren. Savstigningen kan variera beroende på var i landet trädet befinner sej och tillgången på sol och värme under våren. En tumregel är dock att man skall låta bli att beskära mellan april och midsommar.

Många väljer att beskära äppelträden på vårvintern i mars och plommon- och körsbärsträden på hösten. Behöver du beskära björk eller lönn skall du vänta till efter midsommaren. Blir de beskurna före det kan de ”gråta” ihjäl sig på grund av sin kraftiga savstigning. Då ett träd beskärs är det viktigt att känna till dess karaktär. Hur växer just det här trädet? Vilken form får dess krona? Utifrån det kan du genom beskärning hjälpa trädet att få sin karaktär. Du bör alltså ha klart för dej varför du väljer att beskära på ett eller annat sätt.

Beskärning

Buskar

För de flesta lövfällande buskar räcker det med att du tar bort de äldsta grenarna med jämna mellanrum. Föryngringsbeskärningen görs med några års mellanrum. Det betyder att du hjälper busken att föryngra sig genom att ta bort gamla grenar. På våren skär du vinterskadade grenar helt ned eller fram till frisk ved. Döda och torra grenar skärs bort då du upptäcker dem. Genom att hålla busken luftig och fri från döda delar ger du den möjlighet att få nya skott, samtidigt som den hålls frisk. Buskar som blommar tidigt kan beskäras efter blomningen.

Buskarter som blommar på årsskott kan med fördel beskäras ned varje år. Det gäller t.ex. rosenspirea. Vresrosen klarar hård beskäring och blommar vackert samma sommar. För buskar gäller samma som för träd: då du beskär bör du försöka bevara buskens naturliga form och växtsätt. Det viktiga är att få in ljus och luft också i buskens ”inre” eller i trädets krona. Du bör alltid ha vassa och bra arbetsredskap när du beskär. De skall skära inte klämma!

Beskärningstabell

Detta är en ungefärlig tidtabell för när du kan beskära buskar och träd. Buskar kan också beskäras under sommarmånaderna men då får du räkna med att blomningen inte är så rik.

Chrisse Bonn

 • Österbottens tingsrätt

  Två personer åtalade för stulna företagshemligheter

  Männen krävs på drygt 1 350 000 euro i skadestånd.

  Två personer står åtalade i Österbottens tingsrätt för brott mot företagshemlighet. Enligt åklagaren har de båda åtalade startat ett nytt företag och utnyttjat forskning och företagshemligheter från sin tidigare arbetsgivare.

 • Valaffischer i Helsingfors.

  Förhandsröstningen börjar på onsdag

  Utomlands förhandsröstar man en kortare tid.

  Förhandsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdag den 29 mars och pågår en knapp vecka. Tisdagen den 4 april är sista dagen som man kan rösta på förhand i Finland. Utomlands kan man förhandsrösta fram till den 1 april, men många vallokaler är öppna en ännu kortare tid.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grästrädgård på Strömsö

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Mette Stensholt Schau tillsammans med Tom Egeberg Hvål i ett växthus.

  Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.