Hoppa till huvudinnehåll

Vinterförvaring av pelargoner

Pelargoner

Nu är det dags att ställa undan pelargonerna innan den första nattfrosten tar dem. Om du låter pelargonerna övervintra får du ännu vackrare pelargoner nästa sommar.

Så här gör du:
Har du en bod, en vind eller en källare som är torr och sval? Då har du ett ställe där pelargoner kan övervintra. Att låta pelargoner övervintra är en gammal sed som med pelargonens ökade popularitet blivit aktuell igen. Pelargonen är ingen slit och släng blomma. Med en bra vintervila får du en ännu ståtligare planta nästa sommar.

Först skall du förbereda pelargonen för vintervilan genom att minska bevattningen under några veckor. Efter det klipper du ner plantorna. Stora plantor ska klippas ner rejält, mindre plantor ger du en försiktigare omgång med saxen. Det är mindre utrymmeskrävande med nerklippta plantor och dessutom hålls de friskare.

Ställ sedan pelargonerna i förvaringsutrymmet, som skall vara torrt och med en temperatur på 5-8 C. Vattna pelargonerna lite grann en gång i månaden under hela vintern. I mars kan du plocka fram pelargonerna igen.

» Mer om pelargoner hittar du bl.a. på
(Expert: Chrisse Bonn)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård